fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

[BSF] Forum zatvoren pozivom za nov pristup i EU i Zapadnog Balkana

Sonja Stojanović Gajić, Sonja Liht i Suzana Grubješić; Foto: Flickr/Belgrade Security Forum

BEOGRAD – Osmi Beogradski bezbednosni forum pod nazivom “Zajedništvom do odgovora na novu normalnost” završen je danas, a članice upravnog odbora tog foruma Sonja Liht, Suzana Grubješić i Sonja Stojanović Gajić saglasile su se da bi EU trebalo da promeni pristup prema Balkanu, i obrnuto, da bi Balkan trebalo da promeni svoj pristup prema Uniji.

“Izuzetno je važno da smo uspeli globalnu debatu da dovedemo kući”, rekla je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht sumirajući utiske sa Foruma.

Istakla je da su tokom tri dana foruma održane “sjajne sesije” posvećene Bliskom istoku, veku Azije, četvrtoj industrijskoj revoluciji i ocenila da te teme možda nisu toliko važne na dnevno-političkom nivou, ali da od zavisi i zavisiće naša budućnost.

Njena preporuka je da se Srbija otvori, više uči i čini najviše što može kako bi njen obrazovni sistem i njeni građani pratili nove trendove, poput četvrte industrijska revolucija, koji nam dovode novu stvarnost.

“Za tu stvarnost moramo da budemo spremni, čak i kao mala i relativno nerazvijena zemlja. Možemo da skočimo vrlo visoko, ukoliko na vreme znamo i pripremimo građane kako da skočimo”, napomenula je Liht.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić smatra da je glavni zaključak BSF da je najveća kriza danas – kriza nepoverenja.

“Građani ne veruju političkim elitama, u Evropi, ali još više na Zapadnom Balkanu. Mnoge od država članica i država koje žele da postanu članice EU su izgubile veru u evropski projekat, a i sama EU je izgubila poverenje u mnoge od svojih partnera, pa i u države poput naše, koje tvrde da žele da postanu članice EU”, smatra Stojanović Gajić.

Navodeći da u takvoj atmosferi populistički političari zastrašuju ljude da ne bi otvoreno i kritički razgovarali, ona je rekla da je forum upravo pokušao da kreira atmosferu za razgovor.

“Jedna od konkretnih preporuka koja je izašla sa Beogradskog bezbednosnog foruma je da pristup EU i angažman Balkana sa EU kakav je do sada bio mora da se promeni i da glavna promena mora da bude otvoreno imenovanje problema koje se tiču vladavine prava i demokratije i to konkretno kroz jednu analizu”, rekla je Stojanović Gajić.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić istakla je da je ove godine na forumu u fokusu bio “relativno novi fenomen – nova normalnost”, koja podrazumeva krize u svakoj oblasti, ekonomiji, politici, društvu.

“Postoji jedan patološki oblik nove normalnosti, to je alternativna desnica, populistički pokreti koji su svuda oko nas, koji pogađaju i tresu same fundamente međunarodnog poretka, pre svega u EU”, rekla je ona.

Za nju je, kako navodi, najveći utisak ostavilo kako se ovaj region odnosi prema EU i kako se EU odnosi prema regionu.

“Ono što je rečeno je da niko više nema romantične predstave o EU, da smo svi postali realisti, da znamo da su benefiti od članstva veliki i da treba da učinimo taj napor, i mi, pre svega EU, da se jednog dana nađemo među zemljama članicama”, rekla je ona.

“I Evropskoj uniji je potreban jak i stabilan Zapadni Balkan, ali i našem regionu je potrebna jaka i stabilna EU i nadam se da ćemo svi zajedno raditi na tome”, zaključila je Grubješić.

Tokom trodnevnog foruma održano je 20 panela i sesija, na kojima se u hotelu Hajat u Beogradu okupilo više od 100 govornika i više od 700 ucesnika iz zemlje, regiona i ostalih delova Evrope i sveta.

Beogradski bezbednosni forum organizovali su Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

Povezani članci

Izveštaj Evropske komisije je diplomatsko ogledalo realnosti u Srbiji

EWB

[VIDEO] Burazer: SAD želi što pre dogovor između Srbije i Kosova

EWB

Crnjanski: Biće mnogo teže da se definiše šta demokratija znači za društvo

EWB