fbpx
European Western Balkans
Politika

[BSF] Kantrimen: Reforme najveći izazov za region

Tomas Kantrimen; Foto: BSF 2017/ Aleksandar Anđić

BEOGRAD – Bivši pomocnik državnog ekretara SAD za bezbednost Tomas Kantrimen ocenio je danas da je situacija na Zapadnom Balkanu složena, ali da su reforme najveći izazov za region.

Kantrimen, koji je učestvovao na panelu “EU-Balkan: Kakva je naša zajednička budućnost” u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, u te izazove ubrojio je borbu protiv korupcije, veću transparentnost vlade i nastojanja da se stvore i zaštite nezavisno sudstvo i medije.

“To su ključna pitanja ne samo za evropsku perspektivu, već i za buduću bezbednost, prosperitet i slobodu svih država na Balkanu”, rekao je on u izjavi Tanjugu.

Kako je dodao, reforme u sferi politike, a naročito stvaranje demokratskog društva su mnogo važnije nego bilo kakve druge reforme.

“Samo sa takvim reformama može evropska zajednica da bude zadovoljna, i da ovo postane zona stabilnosti u Evropi”, naveo je on.

Povodom nedavne izjave predsednika EK Žan Kloda Junkera da bi Srbija mogla da postane članica EU 2025. Kantrimen navodi da je ona “realna ako Srbija uspe da ubrza reforme”.

Povezani članci

Crnobrnja: Zapadni Balkan i dalje u “ingerenciji” EU, ne SAD

EWB

Brnabić: Kosovo ne može zaustaviti put Srbije u EU

EWB

EU zabrinuta zbog hapšenja novinarke Ane Lalić

EWB