fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine Izdvojeno

[BSF] Kuper: Ne smatram da je dijalog mrtav

Robert Kuper; Foto: Belgrade Security Forum / Flickr

BEOGRAD – Bivši posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, britanski diplomata Robert Kuper, smatra da je dijalog sa vlastima u Prištini obeležilo više uspeha nego nazadovanja u odnosima. Ne smatra da je dijalog mrtav i poručuje da je “smešno zadržati u Ustavu da je Kosovo deo Srbije”, kada je situacija u realnosti drugačija, prenosi European Western Balkans.

*Intervju u celosti na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

Po pitanju uloge Evropske unije u celom procesu dijaloga Beograda i Prištine, bivši posrednik smatra da je jedina greška Brisela što nije insistirao na “implementaciji dogovorenog na obe strane”

To je, kaže, ključni nedostatak, što je uticalo na izraženo nepoverenja između obe strane i danas.

„Smešno je zadržati u Ustavu da je Kosovo deo Srbije, kada je situacija u realnosti potpuno drugačija”, poručuje britanski diplomata.

On takođe navodi da nije siguran da će postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa uključivati Asocijaciju srpskih opština na Kosovu

„Ne smatram da je ideja o Asocijaciji srpskih opština loša, Srbi su manjina na Kosovu, pa bi se možda tako osećali komfornije“, dodaje Kuper.

„Ne mislim da je proces neuspešan i radujem se što je dostigao ovaj nivo koji sada postoji između predsednika Vučića i Tačija. Oni sada razgovaraju o bitnim stvarima i, sve u svemu, reč je o pozitivnoj priči”, smatra Kuper.

On ne smatra da je Evropska unija promenila stav po pitanju konačnog rešenja kada je reč o razmeni teritorija, već da Brisel i dalje razmatra veliki broj otvorenih opcija.

„Ne smatram da će razmena teritorija biti najbolje rešenje. Po mom misljenju, najbolje rešenje će biti ono koje će unaprediti odnose Beograda i Prištine. Ako se dođe do sporazuma, onda taj sporazum treba da vodi obe strane ka zajedničkoj saradnji“, ističe Kuper.

Takođe Kuper ne smatra da je dijalog „mrtav“, kako tvrde političari u Prištini i Beogradu. Britanski diplomata smatra da je reč samo o promeni okvira samog dijaloga.

„Sa tehničkog nivoa prešao je na politički u 2012. godini. Sada je došao na nivo gde će se, najverovatnije, postići najbolji sporazum ako predstavnici Beograda i Prištine pregovaraju bez spoljnih posrednika“, zaključuje Kuper.

Povezani članci

Junker potvdio dolazak na sastanak lidera Zapadnog Balkana u Berlinu

EWB

Ekonomske mere države kao odgovor na posledice COVID-19 nisu toliko obimne kao što se čini

Kori Udovički

Promene u energetskoj politici – novi okvir za privredni razvoj Srbije