fbpx
European Western Balkans
Politika

[BSF] Šta ako Zapadni Balkan nikad ne postane deo EU?

Miloš Đinđić; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Reformski procesi u Srbiji koji se događaju kao deo pristupanja Evropskoj uniji važniji su od samog članstva, kazao je Tanjugu Miloš Ðinđić iz Centra za evropske studije.

Ðinđić je govorio u okviru programa Beogradskog bezbednosnog foruma na temu šta ako Zapadni Balkan nikad ne postane deo EU.

“Postoje različiti scenariji u kojima Srbija nikada neće postati članica EU. Recimo politika proširenja neće više funkcionisati, jer se EU pretvorila u neku drugu vrstu organizacije u odnosu na ovo što je danas. Sa druge strane, moguće je i da EU prestane da postoji”, kazao je Ðinđić.

On je, međutim, naglasio da nijedna reforma koja se sprovedi u nekoj državi koja je u procesu evrointergracija ne može da šteti građanima te zemlje.

“Takav stav treba da imaju odgovorni političari koji ulažu različite resurse u evrointegracije, poput ljudi, novca, vremena…”, kazao je Ðinđić.

Za njega nema dileme da članstvo u EU ne treba nijednoj državi samo radi članstva.

“Nekim zemljama se dogodilo da se probude jutro posle prijema u EU sa teškom glavoboljom. Nadam se da se to neće dogoditi Srbiji. Ako pametno pristupimo evrointegracijama onda fokus naše administracije treba da bude na fondovima kako bi ekonomski stabilizovali državu”, kazao je Ðinđić.

Povezani članci

[BSF] Vučić: Srbija će učiniti sve da sačuva regionalni mir

EWB

Borelj u ponedeljak predlaže specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan?

EWB

EP: Srbija treba da pokaže posvećenost evropskim integracijama usaglašanjem sa spoljnom politikom EU

Milica Starinac