fbpx
European Western Balkans
Politika

[BSF] Stefanov: Nije stvar poglavlja, bitno je da građani imaju koristi

Ruslan Stefanovi; Foto: Tanjug / Zoran Zestić

BEOGRAD – Ruslan Stefanov, direktor Centra za demokratske studije u Sofiji kaže da ljudi u Srbiji možda ne primećuju, ali da je EU uradila puno da se Zapadni Balkan transformiše, uključujući i Srbiju.

Upitan ima li savet kako što pre zatvoriti poglavlje 23, Stefanov napominje da je to dug put, pogledaju li se iskustva Bugarske i Rumunije.

One se, naime, tvrdi Stefanov, još bore s tim poglavljem.

Kaže takođe i da nije stvar u zatvaranju poglavlja, nego da građani od toga imaju koristi.

“I to je vrlo važno pitanje. I dalje mislim da ceo region uključujući i članice EU Bugarsku i Rumuniju imaju sistemski problem sa korupcijom što znači da ima još puno toga da se uradi”, kaže Stefanov.

Napominje da je u poslednjoj deceniji dosta urađeno, ali da smo i dalje daleko od toga kako bi to trebalo da izgleda.

“Mnogo toga treba da se uradi na političkom nivou, ali i na tehničkom, kao i na nivou medija i civilnog društva. Mislim da nije stvar u otvaranju i zatvaranju poglavlja nego napraviti vrednost za društvo u zajednici”, uveren je.

Da li je to najveći izazov? Zavisi, kaže Stefanov i dodaje da ima mnogo pitanja i problema na EU stazi, ali da je to svakako centralno pitanje

“Moraju da postoje politike i zakonodatstvo i pravila da važe za sve. Bilo da je reč o razvoju biznisa ili velikim kompanijama, isto važi za ljude, za sudije, političare, oligarhe, bogate, biznismene i one iz komšiluka. Uvek će biti pitanja u demokratijama uključujući i Evropu, a najvažnije je da o tome pričamo i tako nalazimo rešenja”, zaključuje.

Povezani članci

Han: Dogovor pišu Beograd i Priština

EWB

Han: Ako želi u EU, Beograd da normalizuje odnose s Prištinom

EWB

Kocijančič: EU i Srbija za nove načine rešavanja pitanja

EWB