fbpx
European Western Balkans
Društvo

[BSF] Stojanović Gajić: Dijalog na Zapadnom Balkanu u fokusu Foruma

Sonja Stojanović Gajić; Foto: Belgrade Security Forum

BEOGRAD – Sedmi Beogradski bezbednosni forum počeo je danas a, prema rečima direktorke Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonje Stojanović Gajić, u centru pažnje biće dijalog na Zapadnom Balkanu kao jedini put za pronalaženje rešenja i prevazilaženja problema.

“Ovogodišnji Forum se dešava u trenutku kada deluje da je povećana neizvesnost u svetu, kada dominira politika straha. Naš je cilj da ponudimo nadu i da pokažemo da se kroz dijalog neka od ovih pitanja mogu rešiti ili raščlaniti na neke jednostavnije zadatke”, rekla je Stojanović Gajić za Tanjug.

Kako je rekla, ključ je okupiti prave ljude na jednom mestu.

“Beograd je već sedmi put centar balkanske bezbednosne zajednice. Ovde su svi koji nešto znače na temu bezbednosne spoljne politike zemalja regiona ali i u dijalogu sa svojim kolegama iz Evrope pa i šire”, navodi ona, napominjući da su tu i gosti od Palestine,Južne Koreje do SAD.

BBF je jedinstven po tome što se u okviru njega dešava akademska rasprava, drugi forumi nemaju takav format i ta vrsta rasprave ove godine je prepoznata i deo je šire inicijatove, dodaje Sonja Stojanović Gajić.

“Zajedno sa 12 evropskih institucija organizujemo raspravu o dometima EU u upravljanju krizama, a između ostalog govoriće se o misijama na Kosovu, u BiH i Somaliji”, navela je ona. Prema njenim rečima, glavna poruka Foruma okrenuta je balkanskoj bezbednosnoj zajednici a to je da moramo da održavamo dijalog i među zemljama ali i unutar zemalja jer podele na “mi i oni” dovode do kreiranja novih problema a ne rešenja.

Takođe je važno da ne čekamo EU da nam reši probleme nego da sami nudimo neke alternative, bilo od državnika bilo od predstavnika civilnog društva pa i novinara, smatra ona.

Jedan od panela, kako kaže, biće posvećen ženama političarkama sa željom da se pokaže da postoje drugačiji glasovi u diskusijama o balkanskim temama a Forum će se baviti, između ostalog, i do sada nezamislivim pitanjem – šta ako ne bude evropske perspektive za Balkan.

Forum traje tri dana a organizatori su Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Povezani članci

Nagrade “Doprinos godine Evropi” Jankovićevoj i Somborcu

EWB

Upoznavanje Holandije u Danu otvorenih vrata

EWB

Evropski sud za ljudska prava odustao od izricanja privremene mere protiv Srbije zbog izostanka podrške najugroženijima

EWB