fbpx
European Western Balkans
Društvo

[BSF] Sutra panel o pristalicama i protivnicima proširenja u partnerstvu sa EWB

Beogradski bezbednosni forum 2019; Foto: BSF

BEOGRAD – Jedanaesti godišnji Beogradski bezbednosni forum, u partnerstvu sa portalom European Western Balkans, održaće panel „Pristalice i protivnici proširenja – U kakvu se Evropu integrišemo?“ u utorak, 26. oktobra.

U najavi panela se ističe da se čini da je proces proširenja EU na Zapadni Balkan zastao. Međutim, neke zemlje članice EU za koje se smatra da čine „neliberalni blok“ unutar Unije, snažno se zalažu za proširenje na Zapadni Balkan. Neke vlade Zapadnog Balkana takođe se smatraju neliberalnim režimima na pragu EU, čime postaju deo unutrašnje političke dinamike Unije.

„Koliko je proširenje zapravo postalo deo unutrašnje borbe EU između pristalica liberalnih i neliberalnih modela Unije i kako će to uticati na izglede za pristupanje Zapadnog Balkana EU? Kako EU, podeljena po fundamentalnim pitanjima, može ne samo da pronađe konsenzus o proširenju, već da iskoristi svoju transformativnu moć da integriše zemlje Zapadnog Balkana kao liberalne demokratije usred globalnog opadanja demokratije?“, navodi se u saopštenju.

Možda bi fokus trebalo da bude ne samo na pitanju „kakvi režimi Zapadnog Balkana“ mogu da pristupe Evropskoj uniji, već i u kakvu se Evropsku uniju integrišu zemlje Zapadnog Balkana, zaključuje se u saopštenju.

Panelisti će biti Vauters Zvirs, naučni saradnik pri istraživačkoj jedinici za EU ​​i globalna pitanja holandskog Instituta za međunarodne odnose „Clingendael“, Patrik Sišerle, analitičar na Institutu za istraživanje politike i konsalting “Politički kapital”, Tena Prelec, naučni saradnik na univerzitetima iz Oksford i Ekseter, UK i Strahinja Subotić, programski menadžer i viši istraživač Centra za evropske politike i Beograda.

Panel, koji će trajati od 20:30 do 22:00, moderiraće Nikola Burazer, izvršni urednik portala European Western Balkans. Moći ćete da ga pratite i onlajn preko BSF YouTube i Facebook profila.

Povezani članci

PrEUgovor: Srbija je zarobljena država

EWB

NKEU: Brojne neregularnosti za vreme vanrednog stanja

EWB

Minić: EU na primeru Srbije počela da primenjuje novu metodologiju zbog ubrzanog survavanja demokratije

EWB