fbpx
European Western Balkans
Društvo

[BSF] Vrata EU nisu zatvorena, ali je potrebno ispuniti sve kriterijume

Šic, Mondoloni, Ešton, Kostelančik; Photo: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Bivši francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni i izjavio je juče da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen što pre i poručio je da je njegova država spremna da pomogne u tom procesu i organizuje sastanak u Parizu, ukoliko će to biti od pomoći, nakon što se formira vlada u Prištini.

“Želimo da organizujemo sastanak, zajedno sa Nemačkom, ako to može da uzbrza proces”, rekao je Mondoloni na panelu “Održiva rešenja za Zapadni Balkan” na devetom Beogradskom bezbednosnom forumu.

On je ocenio da je, po tom pitanju, mnogo toga postignuto, ali je naglasio da dijalog mora da se nastavi.

Mondoloni, trenutno direktor Direkcije za kontinentalnu Evropu u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova, naveo je da proces mora i da se ubrza i naglasio da Francuska u potpunosti podržava posredovanje EU u dijalogu.

On je dodao da veruje da će šef evropske diplomatije Đuzep Borelj uskoro u moći da preduzme punu odgovornost u tom procesu.

A taj proces, smatra Mondoloni, treba da bude koordinisan sa SAD.

Bivša Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, pod čijim je okriljem počeo dijalog Beograda i Prištine 2012. godine, rekla je da se od strana nije tražilo da prelaze svoje crvene linije i da je cilj bio da predstavnike strane pokušaju bar da dovedu u istu sobu, za isti sto.

To je bila izuzetna stvar za njih, prisetila se ona početaka razgovora, navodeći da je i fotografija nakon postizanja prvog Briselskog sporazuma sama po sebi slala jaku poruku.

Ističe da od predstavnika dve strane ni u jednom trenutku nije traženo da prelaze crvene linije koje su imali – da od Srbije nije traženo da prizna Kosovo, niti od Kosova da sebe negira kao državu.

Govoreći o prvom Briselskom sporazumu i činjenici da je otada prošlo šest godina, a da on nije primenjen, istakla je značaj toga da dogovori budu primenjeni jer treba da olakšaju život običnih ljudi.

“To je bio prvi sporazum, nikako nije bila ideja da bude i poslednji”, rekla je Ešton.

Govoreći o evropskoj perspektivi Balkana, Mondoloni je rekao da Francuska gleda na Balkan kao na važan region i da želi da bude još više prisutna u njemu, ističući da njegova zemlja „definitivno vidi budućnost regiona u EU“.

„Nema sumnje u to“, rekao je Mondoloni dodajući da EU neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana.

Nakon što je Francuska stavila veto na početak pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Mondoloni je rekao da zemlje kandidati moraju da ispune sve kriterijume, a da Albanija i Severna Makedonija moraju još mnogo toga da urade.

On je ipak, istakao da Franuska prepoznaje dostignuća tih zemalja, poput potpisivanja Prespanskog sporazuma.

Mondoloni je poručio da vrata EU nisu zatvorena, ali da je potrebno da se ispune kriterijumi i da se reformišu procedure i politika proširenja kako bi zemlje mogle da imaju nadu da će od procesa pristupanja imati koristi i konkretne rezultate.

Povezani članci

Slobodan Cvejić podneo ostavku u REM-u

EWB

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT)

EWB

Stojanović Gajić: Javnost treba da bude upoznata sa konkretnim rezultatima

EWB