fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Region

Bugajski: Srbija možda promeni stav prema NATO nakon ulaska Crne Gore

Januš Bugajski; Foto: Vijesti / Savo Prelević

BUDVA – Viši saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike (CEPA) smatra da je “veoma moguće” da će ulazak Crne Gore u NATO promeniti sliku Alijanse u očima građana Srbije, “ukoliko Crna Gora postane uspešnija i privuče više investicija”.

“Članstvo u NATO samo po sebi predstavlja još jedan korak ka članstvu u EU – mislim da sve te stvari služe kao potencijalni primer građanima Srbije. Ja lično ne verujem u to da Srbija želi da bude neutralna zato što je, setite se, Jugoslavija pod Titom bila nesvrstana, bila neutralna. Ali, pre ili kasnije, morate da birate. Vi niste Švajcarska, vi niste bogata zemlja sa specifičnom pozicijom”, kazao je Bugajski u intervjuu za portal European Western Balkans koji je dao tokom Foruma 2BS u Budvi gde je bio jedan od govornika.

On je naveo da je “Srbija zemlja koja će biti okružena NATO zemljama i koja će zaostati u reformi svoje vojske, u programima modernizacije ukoliko ne postane deo NATO”.

“Ja ne mogu da zamislim srpskog oficira koji želi da bude bliže povezan sa ruskom vojskom – mnogo toga je zastarelo, a finansiranje će se zaista smanjiti, videćete realne probleme u Rusiji – pre nego da bude deo najmodernije vojne organizacije na svetu. To meni nema smisla. Želite da budete deo najboljih, a ne drugih iza najboljih. Očigledno je to politička odluka u Srbiji i biće potrebno više vremena. U drugim zemljama regiona mislim da će proces biti brži, a Srbija će predstavljati izazov”, ocenio je Bugajski.

Na konstataciju EWB da je na skupu u Budvi Crna Gora označena kao neko ko će promeniti pravila igre i pitanje kakve su posledice ulaska te države u NATO po Crnu Goru i region, Bugajski je rekao da je “nakon osmogodišnjeg zatišja konačno NATO doveo novog člana”.

“Setite se, nije bilo nijednog novog člana od samita u Bukureštu 2008. Ovo je zapravo prilika za NATO da ponovo dobije zamah u pogledu svoje misije. I setite se, njegova misija jeste da u članstvo uvede sve evropske zemlje koje ispunjavaju uslove za zajedničku odbranu, koje su demokratska društva, koje imaju rešeno pitanje granica, koje su sprovele reforme vojske, koje imaju civilno-vojne odnose u skladu s odrdbama NATO i mnoge druge uslove, a Crna Gora je sve to ispunila”, naveo je Bugajski.

Upitan da li je moguće da neka država, pogotovo sa zapadnog Balkana, postane članica EU bez ulaska u NATO, američki analitičar odgovara da je “moguće i to zavisi od EU”.

“Srbija bi mogla da bude primer nekoga ko ulazi u EU pre ulaska u NATO. Onda će pitanje za Srbiju, naravno, biti Kosovo. Kosovo želi da bude član i jednog i drugog. I ako izgradi vojsku, mislim da će investirati puno sredstava u pokušaju da postanu član NATO, čim im to bude dozvoljeno. To će stvoriti problem za Srbiju zato što bi Srbija čak mogla da ima Kosovo u NATO, a ona će biti van Alijanse”, kazao je Bugajski.

Na pitanje EWB kako vidi ruski uticaj na Balkanu i kakve su posledice ruskog mešanja u unutrašnja pitanja svih zemalja Zapadnog Balkana, Bugajski navodi da treba “pogledati širu sliku”.

“Mislim da je to više od mešanja. Stalno čujem kako se Rusi ”mešaju”. Mislim da je više od mešanja. Rusi koriste ovaj region da potkopaju i na kraju rasture Zapad, da spreče dalje proširenje EU, da stvore raskole unutar evropskih NATO članica po pitanju toga kako se odnositi s ovdašnjim pitanjima, moguće i da u jednom trenutku možda požele i da ponovo pokrenu rat – možda u Bosni, možda u Makedoniji, možda između Kosova i Srbije – kako bi odvukli pažnju NATO i sebe ubacili kao posrednike”, rekao je on.

Bugajski je naveo da je “to poput tipa sa šibicama – zapali kuću, a onda dođe kao vatrogasac”.

“U ruskoj je tradiciji da započinju sukobe, a onda se ubace kao posrednici, čime jačaju svoju ulogu u regionu. Iz svih ovih razloga i činjenice da EU zapostavlja region i da on još uvek nije integrisan u NATO, Rusija ima više prilike da sprovodi svoju strategiju prema Zapadu. Ja to zovem ”mekim trbuhom Evrope”, drugim rečima ono u šta možete jako udariti i stvoriti probleme Alijansi i Zapadu”, ocenio je američki analitičar.

Ceo intervju na engleskom jeziku možete pročitati ovde: https://europeanwesternbalkans.com/2017/05/15/ewb-interview-janusz-bugajski-montenegro-in-nato-an-example-for-serbia/

Povezani članci

Slovenija sutra u Piranskom zalivu sprovodi odluku arbitraže

EWB

Mediji: Kurti predstavio Hanu svoj program vlade

EWB

Junker: 2025. indikativni datum i ohrabrenje za Srbiju i Crnu Goru

EWB