fbpx
European Western Balkans
Evropa

Bugarska svečanom ceremonijom započela predsedavanje EU

Bugarsko predsedavanje EU

SOFIJA – Povodom zvaničnog početka bugarskog predsedavanja Savetom Evrope, u Sofiji je večeras održana svečana ceremonija kojoj su prisustvovali visoki predstavnici Evropske unije, Bugarske i drugi zvaničnici.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da će Bugarska voditi Evropu u ključnom trenutku, kada se razmatraju brojne inicijative o budućnosti EU.

“Mesto Bugarske je u Šengen sistemu i evrozoni. Možete da računate na nas”, rekao je Junker u Narodnom pozorištu Ivan Vazov u Sofiji.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je u govoru na bugarskom jeziku ocenio da je dobra stvar što je budućnost Zapadnog Balkana jedan od prioriteta predsedavanja Bugarske EU objavljeno je na sajtu Evropskog saveta.

“Ko bi drugi ako ne vi – potomci najstarije evropske države, bio danas na visini zadatka da obnovi evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana”, kazao je Tusk.

On je ocenio i da je istorija Balkana dramatičnija i interesantnija od scenarija za serijal “Igre prestola”, iako, kako je rekao, u njoj nema zmajeva.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao da zajedno EU moze da prevaziće izazove i učini Evropu spremnom za budućnost.

Bugarski premijer Bojko Borisov najavio je da će na agendi EU biti važna pitanja poput kohezione politike, smanjenja budžeta EU za 10 milijardi evra, spora između EU i Poljske, budućnosti Zapadnog Balkana, zajednička evropska odbrane i migracione krize.

“Mi na Balkanu znamo dobro da podele donose tragediju. Evropa je previše velika da bi bila monolitna i previše mala da bi bila podeljena. Zato je moto bugarskog predsedavanja ”Ujedinjeni smo jači”, rekao je predsednik Bugarske Rumen Radev.

Povezani članci

Mej optužuje članice EU da se udružuju protiv Britanije

EWB

Merkel: Bregzit i izbor Makrona promenili su moj pogled na EU

EWB

Frans Timermans kandidat socijalista za predsednika Evropske komisije

EWB