fbpx
European Western Balkans
Politika

Bugarska važan partner Srbije u procesu evropskih integracija

Bugarska zastava; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović sastala sa delegacijom Odbora Skupštine Bugarske za evropske poslove i kontolu evropskih fondova.

Razgovarali su o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i saradnji dve države u tom procesu, reformama koje se sporovode, bilateralnim odnosima o drugim aktuelnim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je na pomoći i podršci koju nam Bugarska pruža u procesu pristupanja EU. Posebno je to, prema njenim rečima, bitno u kontekstu činjenice da je proširenje jedan od prioroiteta koje je Bugarska postavila tokom predsedavanja Savetom EU, u prvoj polovini tekuće godine.

Ministarka evropskih integracija naglasila je da je Srbija u potpunosti spremna za otvaranje 5 poglavlja: 33 – finansijske i budžetske odredbe, 9 – finansijske usluge, 13 – ribarstvo, 18 – statistika i 17 – ekonomska i monetarna unija, i očekuje da ćemo tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti značajniji paket poglavlja.

Strategija proširenja EU je pre svega veliko ohrabrenje, ali i snažan podsticaj koji potvrđuje da se na Srbiju – kao kandidata za članstvo u EU ozbiljno računa, istakla je ministar Joksimović.

Ocenila je i da je Strategija snažan politički signal i priznanje za državu i njene građane zbog rezultata reformi koje se sprovde.

Predsednik Odbora Skupštine Bugarske za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Kristian Vigenin potvrdio je da će ta država pomagati proces evropskih integracija Srbije, prevashodno kroz razmenu iskustava i razne vidove pomoći.

Pohvalio je rezultate reformi koje se sprovode uveren da su one dokaz snažnog opredeljenja Srbije da postane punopravni član EU, što svakako i zaslužuje.

Posebno je istakao ulogu Srbije u očuvanju regionalne bezbednosti i stabilnosti, ali i ranije aktivnosti – pre svega migrantsku krizu, kojima je potvrdila da je pouzdan partner EU, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Ministar evropskih integracija informisala je bugarske parlamentarce o nedavnim dešavanjima na Kosovu.

Podvukla je da je Srbija opredeljena za mir i dijalog i apostrofirala značaj i potrebu aktivnijeg i odgovornijeg uključivanja EU – kao garanta dogovorenog u Briselskom sporazumu.

Joksimović i Vigenin akcentovali su značaj prekogranične saradnje, koja je u funkciji povezivanja dve države i posebno građana koji žive se obe strane granice.

Oni su konstatatovali i da je kvalitet bilateralnih odnosa visok, ali i da ima prostora za njihovo intenziviranje.

Povezani članci

Aleksandra Joksimović: Bitno da u sledećem budžetu EU, bude i region

EWB

Žofre sa Dačićem: Delegacija EU će uraditi sve kako bi pomogla proces međustranačkog dijaloga

EWB

Lopandić: Razvoj srpskog naroda duboko povezan sa evropskom idejom

EWB