fbpx
European Western Balkans
Politika

Bugarsko i austrijsko predsedavanje dobra prilika za Srbiju

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Bugarsko i austrijsko predsedavanje koje ima temu proširenja na agendi dobra je prilika za to. Pojačaćemo i do sada intenzivnu bilateralnu aktivnost prema zemljama članicama, u cilju bolje prezentacije svega što u Srbiji radimo u referentnom procesu i jačanja podrške za našu aspiraciju, navodi za Danas Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, govoreći o prioritetima u predstojećoj godini u vezi sa nastavkom evropskog puta Srbije.

Naša sagovornica ističe da “istovremeno očekujemo da proces sačuva kredibilitet i da EU i članice pošalju poruke o jasnom, predvidivom i pouzdanom okviru pristupanja”

“Mi već imamo potpuno spremljene tri pregovaračke pozicije, a radimo na još nekoliko. Koordiniraćemo proces treće revizije Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), odnosno nacrt dokumenta za usklađivanje sa EU, u koji su uključena sva ministarstva, u skladu sa novim rokovima koje smo postavili – da u potpunosti usaglasimo zakonodavstvo sa evropskim do kraja 2021. godine” , rekla je ministarka.

Ona je govorila i o prioritetima ministarstva.

“Naše ministarstvo će poseban fokus staviti na jačanje lokalnih samouprava za pripremu projekata koji mogu biti finansirani iz IPA fondova, i drugih programa EU, kao i bilateralne razvojne pomoći u cilju smanjenja traženja novca iz budžeta za projekte gde stoje na raspolaganju bespovratna i razvojna sredstva. Radićemo na još boljoj komunikaciji sa građanima oko koristi i troškova članstva u EU i nastojati da zadržimo i podignemo nivo podrške za evropske integracije” , precizira ministarka Joksimović.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, ukazuje za Danas da će Srbija do sredine 2018.  biti spremna za otvaranje još 10 pregovaračkih poglavlja.

“Beograd je i u ovoj fazi spreman za otvaranje četiri poglavlja, a do sredine naredne godine taj broj će biti uvećan na 10. Ali, napredak u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na izgradnju pravne države, biće ključan za ceo proces. Videli smo već da države članice EU ovog meseca upravo zbog navedenog kriterijuma nisu dozvolile da bude otvoreno više od dva poglavlja” , rekao je Štiplija.

Kada je reč o predstojećem periodu Štiplija je rekao da nas očekuje uzbudljiva dešavanja.

“Godina 2018. biće izuzetno dinamična kada je on nastavku procesa proširenja Unije reč, budući da se očekuje da u februaru Evropska komisija objavi najavljenu Strategiju proširenja, a Srbija bi trebalo da iskoristi i činjenicu da u naredne dve godine slede takozvana “prijateljska” i susedska predsedavanja EU, uključujući Bugarsku, Austriju, Rumuniju i Hrvatsku. Te države se zalažu za ubrzavanje tempa proširenja Unije. Broj otvorenih poglavlja ne mora nužno da bude merilo napretka, već je značajno ispunjavati kriterijume u okviru već otvorenih poglavlja” , navodi on.

Posebno je istakao važnost dijaloga Beograda i Prištine.

“Na kraju, članice EU će, bez sumnje, pažljivo pratiti napredak u pregovorima Beograda i Prištine, kojeg u poslednje vreme nije bilo, a napredak je važan jer je Poglavlje 35 jedno od takozvanih “blokirajućih” poglavlja” , ističe Štiplija.

Povezani članci

Bilčik: Skupština Srbije primarni partner za međustranački dijalog

EWB

Bez deklaracije o REKOM-u na Samitu u Londonu

EWB

Kurc: Zapadni Balkan zaslužuje članstvo u EU

EWB