fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Bulc: Radite kao da ste već deo EU

Violeta Bulc; Foto: Tanjug / Dragan Kujunžić

SKOPLJE – Evropska komesarka za transport Violeta Bulc je danas na Samitu100 poslovnih lidera, koji ima za cilj uspostavljanje slobodnog transporta i uklanjanje barijera u regionu, pozvala zemlje Zapadnog Balkana da rade kao da su već deo EU.

“Budite kao da ste već deo EU”, poručila je Bulc u Skoplju predstavnicima zemalja u regionu i privrednicima.

Ocenila je da svake godine Samit100 poslovnih lidera ima sve veću važnost za region i da su takvi skupovi od suštinske važnosti za reigonalni razvoj i uspešnu intrgaraciju reigonu u EU.

Bez efikasnijeg transporta ne možete napredovati, poručila je Bulc.

“Gde je Evropa? Tamo gde je vodimo, treba da budemo svesni da su ljudi najvažniji. Mi stvarmao našu sadašnost i budućnost. Vetrovi ponovo duvaju u vaj deo Evrope i želimo da vam damo snagu da nastavite sa svim reformama u zemljama kako bi iskoristili taj vetar”, navela je.

Dodala je da je ponosna na region Zapadnog Balkana.

“Posle 10 godina diskusija potpisali smo dogovor o Transportnoj zajednici između EU i šest zemalja Zapadnog Blakana – to je ulaznica koja otvara velike mogućnosti”, kaže ona.

Bulc ističe da su važni stabilnost i predviljivost za investitore pošto svaki procenat povećanja investicija povećava BDP za 2,5 odsto u naredne četiri godine i da to treba da pokreće i ovaj region.

“Znam da je nekada veoma teško preći preko politike i istorije, ali ne učite od onih koji nisu uspeli. Važno je da pregurate vaše unutrašnje sukobe i da se predstavite pred evropskom nacijom kao jedan”.

Bulc je navela da je veoma važna da kao region imamo efikasniju transportnu mrežu, ali da radimo na digitalizaciji transporta.

“Pored ugovora o saobraćaju imamo prve korake ka ekonomskog saradnji u regionu koje idu ruku pod ruku i one se ne smeju sudarti već podržavti i biti prioriteti u daljoj saradnji”, kazala je Bulc.

Navela je da su veoma važni elementi i digitalizacija i inovacije, kao i da se Ugovorom o sabraćajnoj zajednici stvara sredina koja će biti primaljiva za investicije.

Prema njenim rečima, potrebno je oko 25 milijardi evra za ulaganje u saobraćajnu i transportnu infrastrukturu u regionu i podsetila da su već odobreni projketi vredni 250 miliona evra do 2019. godine.

Ona je upozorila da u saobraćaju Evropa gubi veliki broj ljudskih života, kao i da su troškovi zbog saobraćajnih nezgoda godišnje iznose oko 100 miliona evra.

Ističe da da treba ulagati u alternativnu infrastukturu, kao što su projketi Balkanika, Adriatika, Edison i drugi, kao i da je značajna inicijativa za efikasniji javni prevoz, uvođenje jedinstvene evropske elektronske putarine.

Evropska komesarka za transport je najavila da će realizacija tog projekta početi do kraja njenog mandata i da sada radi na pripremi tog projekta.

Seljak:Region ima priliku da poboljša transportnu situaciju

Region ima priliku da u okviru procesa pridruživanja EU iskoristi fondove koji su na raspolaganju i bitno poboljša sadašnju transportnu situaciju, izjavio je danas predsednik UO Samita 100 poslovnih lidera Iztok Seljak.

“Sa jedne strane pričamo o digitalizaciji, o elektrifikaciji, a istovremeno imamo veze između sebe u regionu ovakve kao što imamo – neprihvatljivo slabe. Sad je prilika za region da vuče sredstva koja ima u okviru procesa pridruživanja kao budući član. Imamo iskustva zemalja članica EU koje možemo da iskoristimo”, rekao je Seljak novinarima.

On je istakao da region međusobne razlike treba da pretvori u prednosti i da se udruži.

Svetska ekonomija i društvo se već nalazi u sred jedne velike revolucije, kaže on i dodaje da će se tranzicjija dogoditi u narednih deset, 15 godina i podrazumeva digitalizaciju, elektrifikaciju, a sastavni deo toga je i zelena i električna mobilnost koja zajedno sa energetikom, ICT kompanijama “vuče” trideset odsto BDP-a.

“Sada mi možemo kao što smo mnogo puta u ovom regionu da zakasnimo već na samom početku i da budemo” foloveri”, a imamo još uvek mogućnosti da se postavimo kao lideri tog segmenta i to je imperativ i ambicija Samita. Zbog toga smo pokrenuli projekat i platformu Edison koja ima za cilj da pretvori region u laboratoriju buduće zelene mobilnosti”, rekao je Seljak.

Kako je rekao, projekat Edison se sada pretvara u evropski projekat i biće predstavljen na konferenciji evropskih transportnih ministara u aprilu u Ljubljani.

Povezani članci

Srbija može mnogo toga izvući i naučiti iz trgovinskog partnerstva EU i Japana

EWB

Globalna trgovina u velikom padu usled COVID – 19

EWB

Čaušević: Finansijska podrška neophodna Zapadnom Balkanu

EWB