fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Bulc: Žeželjev most deo evropske agende povezivanja

Violeta Bulc; Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

NOVI SAD – Komerska Evropske unije za transport Violeta Bulc je tokom svog boravka u Srbiji obišla Žeželjev most u Novom Sadu na kojem bi, prema rečima predsednika Pokrajinske Vlade Vojvodine Igora Mirovića, železnički saobraćaj trebalo da bude pušten početkom aprila, a drumski 1. jula.

Komerska Bulc je rekla da je EU od 50 milona evra, sufinisirala 40 milona evra, za izradnju mosta, te da će i za završetak pristupnih puteva, od ukupno četiri miliona, donirati tri miliona evra.

“Pre godinu dana bila sam sa ministarkom Mihajlović, kada se Srbija obavezala da će most biti gotov za godinu dana. Vidimo da se obećanje ispunjava, a ovaj most ne povezuje samo dve strane reke, već predstavlja i mogućnost da Novi Sad postane razvojni centar u skladu sa evropskom agendom povezivanja”, rekla je ona.

Ona je ocenila da povezivanje pomaže cilju pridruživanja EU, omogućava da se radi više projekata i da se Srbija poveže sa EU koja je jedan od najvećih ekonomija na svetu.

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da Vojvodina ulaže dve milijarde evra u infrastrukutru, a da je u Srbiji taj iznos ukupno 16 milijardi evra.

Ona je rekla da se Žeželjev most nalazi na Koridoru 10 koji je veoma važan, jer Srbija želi da bude povezana sa svim zemljama.

“Mi smo zemlja koja ide ka EU, ali to radimo zbog gradjana, da gradjanima bude bolje. Ovo je moderan most, i to je ono što želimo, da Srbija bude moderna evropska zemlja”, rekla je Mihajlović.

Žeželjev most je srušen 23. aprila u NATO bombardovanju, a lukovi novog mosta spojeni su u novembru 2017. godine.

Most je deo modernizacije pruge Beograd-Budimpešeta, dugačak je 474 metra i ima dva železnička i dva drumska koloseka.

Komesarka EU za transport Violeta Bulc razgovarala je u Beogradu sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. U saopštenju iz Vlade Srbije navodi se da je premijerka istakla da odluka da Beograd bude sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana, predstavlja veliko priznanje Vladi Srbije za napore koje je učinila u regionalnom povezivanju.

Bulc i Brnabić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

Brnabić je naglasila da izbor Beograda predstavlja važan korak u sprovođenju Sporazuma o Transportnoj zajednici, koji je potpisan na samitu Zapadnog Balkana u Trstu, dodajući da je od izuzetnog značaja i činjenica da su odluku podržali svi predstavnici regiona i Evropska unija.

Komesarka Bulc objasnila je da Transportna zajednica predstavlja formalni okvir u kojem zemlje Zapadnog Balkana mogu da se posvete zajedničkim projektima i da koriste finansijske mehanizme Evropske unije.

Prema njenim rečima, osnivanje te asocijacije predstavlja mogućnost za stvaranje jedinstvenog transportnog tržišta za sve zemlje Zapadnog Balkana, pri čemu je infrastrukturno povezivanje put do bržeg ekonomskog razvoja Srbije i čitavog regiona.

Bulc je, takođe, naglasila da Ugovor o osnivanju Transportne zajednice podrazumeva i primenu pravnih tekovina Evropske unije u oblasti transporta, pojednostavljenje administrativnih formalnosti i osnovu za unapređenje transportne infrastructure, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Povezani članci

Čadež: Sredstva iz EU imaju veliki značaj za ceo region

EWB

Ekonomsko jedinstvo ključno za političku stabilnost na Balkanu

EWB

Nereformisan javni sektor – teret za budžet Srbije

Emina Muminović