Bundestag u septembru o pregovorima Severne Makedonije sa EU

Zoran Zaev and Angela Merkel; Foto: Twitter / @zoran_zaev

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će Bundestag u septembru odlučivati o početku pregovora Evropske unije sa Severnom Makedonijom, saopštila je makedonska vlada nakon sastanka nemačke kancelarke sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, prenosi Plusinfo.

Tokom sastanka nemačka kancelarka je naglasila da je Severna Makedonija uradila očekivano, kao i da ona i Berlin na to gledaju veoma pozitivno.

Zaev je tokom susreta rekao da Severna Makedonija ima puno poverenja u nemačku kancelarku, te da podržava njenu politiku u procesu proširenja EU, kao i politiku prema Zapadnom Balkanu.

„Zaev je takođe naglasio da nemačko Ministarstvo spoljnih poslova ima pozitivan stav u odnosu na Severnu Makedoniju i početka pregovora sa Evropskom unijom, ali da treba da se ispoštuju proceduralne postupke i demokratske procese koji će omogučiti Bundestagu da usvoji pozitivnu odluku u septembru“, navodi se u saopštenju vlade Severne Makedonije.

Zaev je prethodno izjavio da ne postoji druga opcija, osim otvaranja pregovora u junu, te da postoji mogućnost da vrati mandat ukoliko Severnoj Makedoniji ne bude dodeljen datum o prevorima sa EU u junu ili julu.