fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Video

[VIDEO] Burazer: Brisel ne želi bojkot izbora, neophodno da vlast učini određene ustupke

BEOGRAD – Brisel je dosta zainteresovan da do bojkota u Srbiji ne dođe, jer je pitanje da li bi buduća vlada u tom slučaju imala legitmiteta da se bavi bitnim pitanjima, pre svega pregovorima s Prištinom, ocenio je za N1 Nikola Burazer s portala European Western Balkans.

Predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister sastao se u Beogradu s poslanicima iz redova vladajuće većine, ali i opozicije, i pritom najavio da će u Srbiju doći Eduard Kukan i Knut Flekenštajn da razgovaraju sa svim poslaničkim grupama i vide kako Evropska unija može da pomogne u poboljšanju rada Parlamemta.

Burazer je u Danu uživo TV N1 podsetio da su Kukan i Flekenštajn bili deo “trojke” koja se bavila rešavanjem političke krize u Severnoj Makedoniji, gde je takođe Brisel nekoliko godina bio “gotovo slep” na “očigledan pad nivoa demokratije”.

Na kraju je, kako podseća, uz posredovanje EU došlo do potpisivanja sporazuma iz Pržina koji je predvideo niz zakonskih i institucionalnih promena, kao i formiranje prelazne vlade sto dana pre izbora, posle čega je došlo i do promene vlasti kod južnih suseda.

Burazer smatra da je Brisel dosta zainteresovan da do bojkota u Srbiji ne dođe, jer je pitanje da li bi buduća vlada u tom slučaju imala legitmiteta da se bavi bitnim pitanjima, pre svega pregovorima s Prištinom.

Za to je, kako ističe, neophodno da vlast pokazaže da je spremna na određene ustupke, i zbog toga smatra da bi se moglo dosta učinisti usmerenjem pritiska opozicionih stranaka ka Briselu.

“Ako bi se kriza produbila i ako bismo zbog bojkota imali ozbiljnu krizu, veliko je pitanje šta bi bilo sa čitavim procesom normalizacije odnosa (s Prištinom). Brisel je zainteresovan da se izbori ipak održe”, kaže Burazer i dodaje da EU u periodu posle toga očekuje i finalizaciju pregovora Beograda i Prištine.

Upoitan da prokomentariše Mekalisterovu poruku u razgovorima sa poslanicima da je “istina negde između”, Burazer podseća da je reč o iskusnom dipomati koji konsantno balansira – s jedne stvari hvali reforme, a s druge strane upućuje kritike za stanje slobode medija i vladavine prava.

Ukazuje i na to da je Mekalister član Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel koja je partner Srpske napredne stranke, i stoga ima blaži ton u odnosu na kritičke izveštaje Evropske komisije koji, ističe Burazer, ipak pokazuju pravo stanje stvari.

Gost Dana uživo ističe i da je Mekalister kao predsedavajući Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta do formiranja novih institucija EU, verovatno osoba sa najvišom funkcijom koja može da utiče na dešavanja u Srbiji.

Povezani članci

Dugo putovanje u Jevropu 2.0

Jovana Spremo

Za Vučića „štap i šargarepa“ iz Berlina

EWB

Referendum o izmeni Ustava u januaru, izbori u aprilu: Rizik po vlast mali, građani neinformisani

Aleksandar Ivković