fbpx
European Western Balkans
Region

Burazer: Stabilnost regiona povezana za EU integracijama

Nikola Burazer; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Na samitu u Talinu, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocenili su da bi Unija do 2025. godine trebalo da otvori vrata za nove članice sa Zapadnog Balkana, pominjući pre svega Srbiju i Crnu Goru, prenosi N1.

Izvršni urednik portala European Western Balkans Nikola Burazer, međutim, ističe da je veoma važno što Brisel, i pored brojnih unutrašnjih problema, govori o proširenju Unije.

“Jasno je da je direktno povezano pitanje stabilnosti regiona sa evropskim integracijama i manjak evropske perspektive bi ojačao spoljne aktere u regionu, a naštetio demokratskoj perspektivi. Tako da, u tom kontekstu, proširenje je instrument kojim EU zapravo utiče na dešavanja na zapadnom Balkanu samim tim sprečava destabilizaciju i same EU”, navodi Burazer.

Srbija je, podseća N1, do sada otvorila deset od 35 poglavlja u pregovorima sa Evrospkom unijom, a prilikom nedavne posete Beogradu, evropski komesar za proširenje Johanes Han i premijerka Ana Brnabić saglasili su se da bi do kraja godine moglo da bude otvoreno još poglavlja.

Povezani članci

Lopatka: Zapadni Balkan ne sme skliznuti u nestabilnost

EWB

Približavanje Zapadnog Balkana EU preko ekonomskog razvoja

EWB

Haradinaj najavio novu platformu za dijalog sa Beogradom

EWB