[VIDEO] Burazer: Tempo evrointegracija i dalje zavisi od zemalja kandidata

BEOGRAD – Predsednik Evropskog pokreta Mihajlo Crnobrnja izjavio je u Danu uživo TV N1 da je reforma Evropske unije sada prioritetnija u odnosu na proširenje. Nikola Burazer sa portala European Western Balkans kaže da uprkos sveu, tempo evrointegracija i dalje zavisi od država kandidata.

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je nedavno da EU ne treba da prima nove članice dok se dublje ne integriše i sprovede reforme, a Mihajlo Crnobrnja za N1 kaže da bi poslao istu poruku da je na Makronovom mestu.

“EU se suočava sa najintenzivnijim izazovima od svog nastanka: Bregzit – ne postoje pravila za izlazak već se pišu pralelno, dužnička kriza, izbeglička kriza, kriza rukovodstva… Ima mnogo toga što EU nije u stanju da odradi, sigurno da nije baš neki trenutak da se primaju novi članovi”, naveo je on.

Dodaje ipak da je poruka Samita EU-Zapadni Balkan da ovaj region ostaje evropska teritorija, tako da očekuje da će Brisel u budućnosti imati nešto restriktivniji odnos prema investicijama iz Kine, Rusije i Turske.

Crnobrnja je saglasan i sa ocenama Sema Fabricija, ali i predsednika Aleksandra Vučića, da je Kosovo najteži zalogaj na putu ka članstvu u EU, iako njega kao građanina Srbije, lično “mnogo više srvbi odvratna situacija u našem sudstvu”.

“Ovo što Aleksandar Vučić radi jedini je put da se nađe kompromisno rešenje”, smatra on i dodaje da bi kompromis mogao biti da se od Srbije ne zahteva da prizna Kosovo, kad već to nisu učinile Španija, Slovačka, Ruminija, Grčka i Kipar.

Nikola Burazer sa portala European Western Balkans, saglasan je sa ocenom da proširenje trenutno nije prioritet EU, ali ističe da tempo evrointegracija i dalje zavisi od zemalja kandidata, odnosno od toga kada će one ispuniti uslove i biti spremne za članstvo u Uniji.

Stanje vladavine prava, slobode medija, ljudskih prava sve češće se ponavljaju kao uslovi i jasno je da će od toga zavisiti hoće li vrata EU biti otvorena ili zatvorena, ističe Burazer.

Komentarišuči izjave ministra obrane Aleksandra Vulina i šefa diplomatije Ivice Dačića o mogućoj promeni spoljne politike Srbije, Burazer je rekao da je to više predstava za javnost, ali i poruka članicama EU da bi politika Srbije mogla da se promeni da bi se na kraju pojavio predsednik Vučić i rekao da to ne dolazi u obzir, i time obezbedio dodatnu podršku Zapada.

“Svi znamo ko je priznao Kosovo, ko nije. Znamo politiku EU, znamo koji su uslovi, i stalno se vrtimo oko istih tema, i stalno se iznenađujemo oko stvari o kojima se godinama priča”, konstatuje on.

Dodaje i da se EU u Srbiji često pogrešno posmatra kao jedinstveni entitet koji ima svoju volju, iako države članice imaju drugačiju politiku, pa tako i nemaju konsenzus o proširenju.