fbpx
European Western Balkans
Region

Burić: Odnosi Hrvatske i Srbije najsloženiji u regionu

Marija Pejčinović Burić; Foto: Federalno Ministarstvo Evrope, integracije i spoljnih poslova Austrije

ZAGREB – Izabrana ministarka spoljnih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić ocenila je uoči preuzimanja dužnosti u tom ministarstvu da su odnosi Hrvatske i Srbije najsloženiji i da dve zemlje imaju najviše otvorenih pitanja.

Gostujući u emisiji “A sada vlada” na HRT radiju, Pejčinović Burić je rekla da je “Srbija otvorila 10 od ukupno 35 poglavlja, i mislimo da je to dobro”, jer će određeni procesi unutar tih poglavlja, kako je rekla, uticati na odnose dve zemlje.

“Pitanje nestalih i zarobljenih jedno je od prvih koje treba staviti na dnevni red. Druga su pitanja vezana za granicu, a uskoro ćemo na vladi formirati komisiju za pitanje granice”, najavila je ona.

Napomenula je da “ima indicija” da se o tome može ponovo razgovarati sa Beogradom.

“Ostaje i pitanje regionalne jurisdikcije koju je Srbija preuzela. Mislimo da je taj zakon jedan hibrid između raznih mogućih zakona koji postoje u tom smislu. On je dosta upitan i štetan za regionalnu saradnju i mislimo da treba razgovarati o tome da se on stavi van snage ili da se njegove odredbe promene”, rekla je Pejčinović Burić.

Najavila je da će u Ministarstvu spoljnih poslova biti vođena politika kontinuiteta i sva važna pitanja ostaju ista.

Ta pitanja uključuju odnose s užim susedstvom, ponajpre Bosnom i Hercegovinom, potom jačanjem afirmacije na dva dodatna identiteta: srednjoevropsku kroz Inicijativu tri mora te Višegradsku skupinu plus, kao i prosperitetu i razvoju na unutarnjem planu i briga o Hrvatima izvan domovine, a u okviru NATO saveza i EU, unutar kojih delujemo”, navela je.

Povezani članci

Ekonomski gubici za Kosovo ukoliko ne formira institucije

EWB

Cipras: Zapadni Balkan mora biti među prioritetima EU

EWB

Dimitrov: Biće referenduma o imenu Makedonija

EWB