fbpx
European Western Balkans
Društvo

Burne reakcije na Tuskov tvit podrške Vučiću

Donald Tusk; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BRISEL / BEOGRAD – Tvit u kojem je predsednik Evropske narodne partije (EPP) Donald Tusk poželeo sreću predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pred parlamentarne izbore u nedelju naišao je na burne reakcije na toj društvenoj mreži.

Predstavnici civilnog društva i akademske zajednice ukazali su da je način na koji je Tusk predstavio svoju podršku ne odgovara trenutnom stanju u Srbiji, najpre zato što rezultat izbora nije upitan.

“Dragi predsedniče, imate puno pravo da budete ponosni i zadovoljni onime što ste učinili za Srbiju tokom svog mandata. Ekonomski uspesi i snažno liderstvo čine obeležje vaše vladavine. Srećno u nedelju!”, napisao je Tusk.

Profesor istorije i politike Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber napisao je da, pre svega, Vučić nije kandidat na ovim izborima, iako dominira u kampanji.

“Njegova (Tuskova) izjava je podrška vanustavnom hiper-prezidencijalizmu”, napisao je Biber.

On je dodao da “snažno liderstvo” koje Tusk pominje znači “autoritarizam”, i dodao da Srbija više nije demokratska država, već da je, zajedno sa Crnom Gorom i Mađarskom, spuštena u nivo hibridnih režima. Takođe je citirao indeks holandskog instituta V-Dem, prema kojem se Srbija po nivou demokratičnosti vratila na nivo 2000-2001. godine.

“Sa nekritičkim izjavama kao što je ova, Donald Tusk gubi kredibilitet da kritikuje Fides (vladajuću Mađarsku partiju) ili vladu Prava i pravde (Poljska). To omogućava autoritarizam i potkopava kreidibilitet i vrednosti EU”, zaključio je Biber.

Srđan Cvijić, viši analitičar na Institutu za otvoreno društvo u Briselu, napisao je da ne vidi kako se Tusk razlikuje od njegovog političkog rivala Jaroslava Kačinjinskog, lidera Prava i pravde.

“O da, protivi se kontroli sudstva u Poljskoj, ali podržava kada se to dešava u zemljama kandidatima za članstvo u EU. Odličan posao, EPP”, napisao je Cvijić.

Vedran Džihić, viši istraživač na Austrijskom institutu za međunarodne poslove, podsetio je da podrška onima koji potkopavaju slobodnu izbornu kampanju, zloupotrebljavaju institucije da bi ojačali moć, pretvaraju vladavinu prava u vladavinu pravom i ograničavaju slobodu izražavanja, jesu oni koji ugrožavaju evropske vrednosti.

“Kao da niste naučili ovu lekciju od Orbana, gospodine Tusk”, tvitovao je Džihić.

Tobi Fogel iz nemačkog Saveta za politiku demokratizacije, kraće je prokomentarisao Tuskov tvit.

“I onda se ljudi u Briselu pitaju zašto EU nema više kredibiliteta na Balkanu”, napisao je on.

Kratak komentar ostavio je i Erik Gordi, profesor sa Univerzitetskog koledža u Londonu i stručnjak za istočnu Evropu.

“Možda ako i ja poželim Vučiću sreću, izbori bi mogli da prevagnu na njegovu stranu”, ironično je napisao Gordi.

Povezani članci

Kako postati „evropski bibliotekar”? – Bibliotekari na evropskom putu

Đorđo Frušone

Promena Ustava usmerena na konsolidaciju pravnog sistema Srbije

EWB

Varhelji: Zapadni Balkan uključen u mehanizam EU za nabavku medicinske opreme

EWB