fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Izdvojeno

Burnet-Tomsen: Srbija mnogo doprinosi u saradnji sa NATO-om

BEOGRAD – „Glavni fokus NATO partnerstva su konsultacije, transparentnost i međuzavisnost, jer danas imamo vrlo nestabilna i složena društva koja moraju da održavaju bezbednosnu strukturu koja se stalno menja“, istakla je danas Angelika Burnet-Tomsen, oficir za političke poslove u sedištu NATO-a.

Učestvujući na panelu „Uloga NATO-a u obezbeđivanju regionalne bezbednosti“ u okviru konferencije „Brzbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija“, Burnet-Tomsen je govorila o NATO partnerstvima i njihovom sprovođenju u regionu.

“NATO želi da njeni  partneri budu otporni i da sa njima ima interoperabilnost kako bi zajedno upravljali krizama, zajedno učili i radili”, rekla je Burnet-Tomsen. Objašnjavajući tu saradnju, ona kaže da značajno mesto zauzima Akcioni plan koji igra veoma važnu ulogu u planiranju i ispunjenju ciljeva, a koji donosi zemlja partner u konsultaciji sa NATO-om.

Burnet-Tomsen je takođe spomenula i inicijativu koja se javila 2014. godine i imala za cilj da objedini sve zemlje partnere u zajedničkom upravljanju krizama.

Ona se posebno osvrnula na skorašnju saradnju NATO-a i Srbije i ocenila je pozitivno, rekavši da Srbija mnogo toga doprinosu toj saradnji. Istakla je Centar atomsko-biološke-hemijske odbrane u Kruševcu, gde se vrši obuka pripadnika NATO-a zajedno sa pripadnicima Vojske Srbije. Decembra 2017. godine Srbija je sprovela tronedeljnu specijalističku obuku za medicinske stručnjake, a Burnet-Tomsen se nada da će se nastaviti sa tim.

U pogledu naučne saradnje Srbije i NATO-a naglasila je program „Nauka za mir i bezbednost“, koji podržava zajedničke poslove i saradnju u oblasti nauke držaa partnera i NATO-a, a gde je Srbija aktivna od 2007. godine. Takođe, ona ističe da je veoma bitna saradnja Srbije i NATO-a u oblasti upravljanja katastrofama i vanrednim situacijama. „Srbija je učestvovala u zajedničkim vežbama pre dve godine u Crnoj Gori, prošle godine u Tuzli, a ove godine će po prvi put ona biti domaćin ovih vežbi“, istakla je Burnet-Tomsen.

Kako je zaključila Burnet-Tomsen, “NATO je spreman da pomogne zemljama da sprovedu reforme i da ih u tome podrži”.

Povezani članci

Ji: Oprez u pogledu ruskih ciljeva

EWB

Ana Brnabić mandatarka za sastav nove Vlade

EWB

Konferencija „Evropa u više brzina – Zapadni Balkan u rikvercu?“

EWB