fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Čadež o ekonomskim i političkim perspektivama integracija

Marko Čadež; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

PORTOROŽ – Regionalne i nastavak evropskih integracija, predulov su rasta i razvoja zapadnobalkanskih ekonomija, izjavio je danas u Portorožu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, na panel diskusiji posvećenoj političkim i ekonomskim perspektivama integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

„Da bismo u godinama pred nama obezbedili rast veći od četiri odsto, odnosno uvećanje regionalnog BDP za 15 do 17 milijardi evra, na šta ukazuju i nedavne analize Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, neophodno je da harmonizujemo naše propise, investicione politike i praksu, otklonimo prepreke za međusobnu u trgovinu i priliv stranih ulaganja, ojačamo proizvodne, izvozne i ljudske kapacitete naših kompanija“, ocenio je Čadež.

Predsednik PKS, koji u Portorožu učestvuje u svojstvu predsedavajućeg Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma „Zapadnobalkanske šestorke“ (KIF ZB6), istakao je da je najvažnije da se ekonomije povežu u regionalni ekonomski prostor bez barijera, a poslovne zajednice umreže da pred kupcima iz sveta nastupaju objedinjenom i konkurentnijom ponudom.

Čadež je ukazao na veliki broj komorskih aktivnosti usmerenih na sprovođenje mera za jačanje regionalnog prostora kao što su osnivanje Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma u Trstu, realizacija zajedničkih projekata, inicijative privrede prema vladama.

Fokus skupa u Portorožu je na aktuelnim dostignućima Berlinskog političkog procesa, na perspektivnim ekonomskim inicijativama EU usmerenim na region Zapadnog Balkana, pratećim izazovima na postizanju vec?e regionalne ekonomske saradnje i integracije.

Program dublje ekonomske integracije regiona, čija je osnova Višegodišnji akcioni plan usvojen na letošnjem Samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu, obuhvata 115 mera raspoređenih u četiri tematske oblasti: dalju liberalizaciju protoka robe, usluga, ljudi i kapitala; kreiranje dinamičnog regionalnog investicionog prostora; olakšavanje regionalne mobilnosti kroz priznavanje diploma i kvalifikacija i kreiranje agende za digitalnu integraciju regiona.

Cilj KIF ZB6 jeste da se podrže napori za smanjenje troškova intraregionalne trgovine, optimizuju troškovi proizvodnje i eliminišu sve preostale barijere za pristup tržištima regiona, saopšteno je iz PKS.

Povezani članci

Čadež: Sredstva iz EU imaju veliki značaj za ceo region

EWB

Pružaoci usluga od opšteg ekonomskog interesa zanemaruju Zakon o zaštiti potrošača

EWB

Podsticanje konkurencije u Srbiji prioritet EU

EWB