fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Čadež: Tajani dolazi u Srbiju, PKS domaćin poslovnog skupa

Antonio Tajani; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD – Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani potvrdio je danas da će Srbija biti prva sledeća zemlja Zapadnog Balkana koju će posetiti nakon Crne Gore, gde je razgovarao sa predstavnicima tamošnje privrede i predsednicima privrednih komora koje čine Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana.

Prilikom današnjeg susreta predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža sa Tajanijem, u Privrednoj komori Crne Gore u Podgorici, Tajani je potvrdio svoj dolazak, a tokom posete Srbiji predsednik Evropskog parlamenta će imati susrete sa najvišim državnim zvaničnicima.

Kako navode iz PKS-a, dogovoreno je da se, u sklopu posete Tajanija, održi i veliki poslovni skup čiji će domaćin biti Privredna komora Srbije i koji će okupiti predstavnike poslovne zajednice Srbije i Evropske unije.

Po rečima Čadeža, najavljena poseta predsednika Evropskog parlamenta Srbiji, osim političke imaće i izraženu ekonomsku dimenziju i od velikog je značaja i za srpsku privredu.

“Zajednička ocena je da će ovaj skup, kome će prisustvovati i najviši zvaničnici EU i Srbije, predstavnici najvećih evropskih poslovnih udruženja i institucija, dodatno doprineti jačanju ekonomskih veza Srbije kao buduće članice EU sa Evropskom unijom, kao najznačajnijim partnerom srpske i privede celog regiona”, rekao je Čadež, nakon sastanka sa Tajanijem.

Tajani je potvrdio da će Evropska unija podržati dalji razvoj infrastrukture i privatnog sektora Zapadnog Balkana, dolazak novih investitora u region i pomoći u otvaranju i proširenju mogućnosti za korišćenje alternativnih izvoza finansiranja investicija.

Predsednik PKS-a je podsetio da je Srbija prošle godine 66 odsto svog ukupnog izvoza plasirala na tržište Evropske unije, a 63 odsto odsto uvezene robe kupila iz zemalja članica EU te da su evropske kompanije investirale 73 odsto svih stranih direktnih ulaganja u srpsku privredu.

U razgovoru sa predsednikom Evropskog parlamenta, po rečima Čadeža, posebno je naglašen suštinski značaj učešća poslovne zajednice Srbije i uloga Privredne komore Srbije u pregovorima sa EU da bi se postigla optimalnost pregovaračkog procesa i privrednici maksimalno iskoristili benefite pridruživanja EU.

Čadež je na sastanku sa visokim evropskim zvaničnikom u Privrednoj komori Crne Gore najavio online investicionu platformu i preporuke poslovne zajednice za uklanjanje barijera boljem poslovanju i jačanju regionalne ekonomske saradnje.

Povezani članci

Svetska banka: Ove godine novac za vanredne situacije i razvoj dece

EWB

Procenjivanje ekonomskog prisustva Rusije u Srbiji

Katarina Anđelković

Digitalni samit simbol je regionalne saradnje

EWB