fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Čakrabarti: EBRD najveći pojedinačni investitor na Zapadnom Balkanu

Sum Čakrabarti; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Sa trinaest milijardi evra, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najveći je pojedinačni investitor u zemljama Zapadnog Balkana, izjavio je za RTS direktor EBRD Suma Čakrabarti, prenosi Danas.

Čakrabarti je istakao da su za ulaganje u ovaj region potrebni mir i reforme, kao i da će ta banka nastaviti da ulaže najmanje milijardu evra godišnje u region.

„Srbija je postigla makroekonomsku stabilnost, sredila budžet, sada je potreban veći ekonomski rast. Sve su to razlozi zašto je EBRD prošle godine u Srbiji uložio 500 miliona evra, najviše u regionu. Ukoliko budu nastavljene reforme, ove godine biće ih još više – 600 miliona evra, što zahteva nastavak reformi“, rekao je direktor Evropske investicione banke.

On je pohvalio ekonomske rezultate Srbije, dodajući da najveće prilike za ulaganje vidi u inovativnim tehnologijama. Priliku za ulaganje Čakrabarti vidi i oblasti zelene ekonomije, tu spadaju i takozvani pametni gradovi. Prema njegovom mišljenju, neophodne su investicije u Beograd, Novi Sad i Pančevo jer će to doprineti velikim promenama u životnim uslovima ali i u životnom stilu građana kako bi sve to učinilo Srbiju boljim mestom za život.

Čelni čovek EBRD poručio je da je Srbija trenutno top investiciona destinacija i da tako treba i da ostane, kao i da je vreme za još veća ulaganja jer je ekonomija zemlje otvorena.

„U regionu Zapadnog Balkana poslednjih 25 godina učinjene su vidljive promene i u političkim i u ekonomskom smislu. Došle su mlađe generacije, pa i među političarima, i one su otvorenije i posvećenije miru i razvoju. I to je dobra promena. Treba videti kako bi te promene uticale na brže približavanje Evropskoj uniji“, zaključio je Čakrabarti.

Povezani članci

Čadež: Sredstva iz EU imaju veliki značaj za ceo region

EWB

Forest: Nisam siguran da bi uslove ispunile osnivači EU

EWB

Podrška EU za srpsku privredu

EWB