fbpx
European Western Balkans
Politika

Čamba: Rumunija će voditi računa o svakoj državi kandidatu tokom predsedavanja

Sastanak ministara i državnih sekretara zaduženih za evropske poslove država kandidata u Rumuniji; FOTO: Flickr

BUKUREŠT – Neformalan sastanak ministara i državnih sekretara zaduženih za evropske poslove država kandidata za članstvo u EU počeo je juče u Bukureštu.

Na dvodnevnom događaju koji se održava u Palati Nacionalne banke Rumunije govoriće se o višegodišnjem finansijskom planu predviđenom za period 2021-2027, o rumunskom predsedavanju EU, budućnosti Evrope i glavnim prioritetima u narednom periodu koji će poslužiti za pripremanje nove EU Strateške Agende.

Rumunski ministar za evropske poslove Đorđi Čamba pozdravio je predstavnike država kandidata za članstvo u EU (Srbija, Albanija, Republika Severna Makedonija, Crna Gora i Turska).

Kako je Čambi istakao proširenje je za rumunsko predsedavanje Unijom veoma važan prioritet i iz rumunske perspektive to je budućnost Evrope.

On je istakao da Rumunija tokom svog predsedvavanja mora voditi računa o svakoj državi kandidatu i njenom napretku na evrospkom putu.

Ministarka za evrospke integracije Republike Srbije Jadranka Joksimović rekla je da Srbija očekuje međuvladinu konferenciju do kraja juna i otvaranje najmanje dva poglavlja i dodala da je proširenje u najboljem interesu i Evropske unije i država-kandidata.

Joksimović je predočila da je Srbija dodatno suočena sa raznim izazovima na evropskom putu koji se tiču regionalne stabilnosti i ukazala na Poglavlje 35, koje se bavi odnosima sa Prištinom i Briselskim sporazumom, potpisanim pre šest godina.

“Srbija je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali je Priština pre nekoliko dana, nažalost, u svom parlamentu usvojila novu platformu za dijalog, koja ne uzima u obzir i podriva važnost Briselskog sporazuma”, istakla je ministarka.

Kako je dodala Srbija će nastaviti da se ponaša konstruktivno u regionu ali da se očekuje i da će Evropska unija početi da govori o budućnosti proširenja jednim glasom, da bi Srbija kao država  kandidat pripremila realističnu agendu reformi i dobro se ponela i prema očekivanjima svog  naroda.

Povezani članci

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljali o nacrtu rezolucije o Srbiji

EWB

Han: Članstvo u EU obezbeđuje stabilnost na Zapadnom Balkanu

EWB

Fridom haus: Dalji pad Srbije u oblastima slobode medija, civilnog društva i korupcije

EWB