fbpx
European Western Balkans
Region

Čančev: Sada je vreme da se posvetimo Zapadnom Balkanu

Bugarska zastava; Foto: Pixabay

BRISEL – Bugraski ambasador pri EU Dimiter Čančev kaže da je Evropa dugo buila zaokupljena rešavanjem sopstvenih problema i da je sada krajnje vreme da svoju pažnju posveti susedima.

”Sada kada se evropska ekonomija podigla svi imamo priliku da pogledamo naše partnere na Zapadnom Balknau i da ih uverimo da je njihova evropska perspektiva stvarna”, izjavio je Čančev.

Bugarski ambasador pri EU je u Briselu, prilikom predstavljanja bugarskog predsedavanja Savetom EU, ocenio da je Evropa u prethodnim decenijama bila pogođena uzasopnim krizama.

To je, prema njegovim rečima, rezultiralo fokusiranjem EU na rešavanje sopstvenih problema pre nego što se bavila onima oko sebe.

”Kao rezultat toga mnogi naši partneri, poseebno oni na Zapadnom Balkanu, izgubili su nadu u njihovu evropsku perspektivu. Oni su čak počeli da traže prilike za rast i razvoj na drugim stranama”, upozorio je Čančev.

Govoreći u briselskom Pres klubu bugarski ambasador Dimiter Čančev pozvao je poboljšanje veza koje bi doprinele ukupnom razvoju regiona.

”Tu na prom mestu mislim na transportne veze, povezanost u energetkoj oblasti i telekomunikacijama, ali i u obrazovanju”, naveo je bugarski ambasador pri EU.

On je kao primer bolje saradnje i povezanosti u regionu naveo primer inicijativu da se između Bugarske, Srbije i Makedonije, a po ugledu na ukidanje rominga među zemljam članicama EU, potpiše, memorandum o samnjenju cena rominga u mobilnoj telefoniji.

Povezani članci

Kocijas: Podrška Skoplju ka EU ako se reši spor oko imena

EWB

Zemlje Zapadnog Balkana biće deo debate o bezbednosnim planovima

EWB

Han: Diskusija bila harmoničnija nego što je prikazana

EWB