fbpx
European Western Balkans
Politika

CEAS: Dijalog o Kosovu je Srbiji odavno potreban

CEAS logo; Foto: Facebook / CEAS Srbija

BEOGRAD – Centar za evroatlantske studije je u saopštenju pozdravio poziv predsednika Aleksandra Vučića na dijalog o Kosovu, ali ga vidi pre svega kao priliku da u njega uđu “Srbija koju simboliše Vučić, s jedne strane i oni koji su svih ovih godina dijalog i sa Kosovom i o Kosovu vodili, s druge strane”.

To su po mišljenju CEAS organizacije civilnog društva koja se bavi pitanjima ljudskih prava, tranzicione pravde i spoljne i bezbednosne politike Srbije, te “ugledni novinari i komentatori, pojedini političari socio-liberalne orijentacije”, koji su, kako se konstatuje u saopštenju ove organizacije, svih ovih godina optuživani da su izdajnici Kosova i kriminalizovani od većine drugih aktera javnog života.

Kako se navodi razlog za to je “što Srbija mora da usvaja nova strateška dokumenta iz oblasti bezbednosti i odbrane i menja Ustav, ako želi da nastavi sa konsolidacijom demokratije”.

“Istorijski bi bilo neodgovorno gubiti još jednu deceniju usvajajući važna akta koja bi bila u nesaglasju sa realnošću, presudama relevantnih sudova i geopolitičkim trendovima političkog Zapada čiji Srbija, smatramo u interesu svih njenih građana, treba da postane deo”, navode se u saopštenju iz CEASA

Ovo su razlozi zbog kojih će Centar nastaviti da daje svoj doprinos dijalogu o Kosovu, kako se ističe, formalno uključen ili kao i do sada kroz redovne aktivnosti.

Upozoravaju i da je dijalog nemoguće voditi bez konsenzusa o stvarnom broju žrtava rata na Kosovu i NATO vazdušne kampanje, kao i bez uvažavanja činjenice da je “Stalni sud pravde našao da samoproglašenje kosovske nezavisnosti nije u sukobu sa međunarodnim pravom” , te da je Srbija je pristala da njen odnos prema Kosovu bude vezan i za njen proces evropskih integracija, prihvatajući pregovarački okvir.

Kao najvažnije, navode iz CEASA je da Srbija i Kosovo nastave sa suđenjima za ratne zločine pred domaćim sudovima, a da ih Zapadna međunarodna zajednica u tome mora podsticati i pomoći, bez obzira koliko daleko dokazi dopru.

Povezani članci

Lideri potpisali Deklaraciju samita EU-Zapadni Balkan u Tirani

EWB

Poglavlje 24 nije kočnica, već prostor za napredovanje Srbije u evrointegracijama

Tanjug

Tenzija na sastanku Dačića i Varheljija

EWB