fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

CEAS: Najava formiranja vojske Kosova razlog da se intenzivira saradnja sa NATO

Jelena Milić; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Centar za evroatlantske studije (CEAS) saopštio je da je najava formiranja vojske Kosova razlog da Srbija pojača, a ne da slabi saradnju sa NATO-om, kao i da nastavi da održava partnersku komunikaciju i saradnju sa KFOR-om u zajedničkom interesu.

Prema oceni te organizacije, odluka prištinskih vlasti, koje su u petak usvojile tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) dolazi u “vrlo teškom trenutku za Srbiju i njene građane i da pozdravlja suzdržanu retoriku državnih organa Srbije.

U saopštenju se navodi da se CEAS se nada da će srpska zajednica na Kosovu, koja je “prethodno već teško pogođena drakonskim merama uvođenja taksi”, ostati mirna i da će imati vere u diplomatske mere Beograda sa jedne, i KFOR-a na terenu sa druge strane.

“CEAS smatra da je jako dobro pojačano prisustvo KFOR-a na severnom delu Kosova, jer se time smanjuju mogućnosti za provokacije i na to da se zvaničnom Beogradu podmetnu incidenti koji bi se njemu mogli pripisati”, navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je takođe pozdravila izjavu generalnog Sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je ponovio da je započeti proces transformacije počeo bez obzira na zabrinutost Alijanse, i ponovio da je trenutak za taj proces loš.

“CEAS se nada da će najavljeno preispitavanje novog nivoa angažovanja NATO-a sa KBS iću u pravcu koji će pomoći srpskoj zajednici i državi Srbiji da lakše prebrode ovaj teški period i nastave i unaprede komunikaciju i saradnju sa KFOR-om i NATO-om u celini”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi izjave američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta da Kosovo, osim što je korisnik međunarodne bezbednosti, može postati faktor koji im doprinosi, kao i poruke da će proces transformacije trajati vrlo dugo, delovati umirujuće na srpsku zajednicu na Kosovu.

CEAS ocenjuje da je potrebno što pre razmotriti opcije koje bi ubrzale formalizaciju odnosa kao preduslov suštinskoj normalizaciji u interesu obe strane, regiona, NATO-a, EU i zemalja članica.

“Izjave nekih zapadnih aktera da je Srbija radeći na reviziji priznanja Kosova i akcijama oko neprijema u Interpol doprinela destabilizaciji su neutemeljene i neprihvatljive, a u trenutcima teških provokacija kao što je početak transformacije KBS bez podrške srpskih predstavnika u parlamentu i licemeran”, zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci

Vojska Srbije nastavlja sa izgradnjom integriteta

Mateja Agatonović

Šesta Beogradska NATO nedelja počinje sutra

EWB

Srbija nije sused, već deo Evrope

Filip Lukić