fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Čeh: Varhelji ponekada ispred agende Evropske komisije stavlja Orbanovu

Foto: Beogradska bezbednosna konferencija (BSC)

BEOGRAD – Komesar za proširenje Oliver Varhelji trebalo bi veći fokus da stavi na pitanje vladavine prava i ljudskih prava u regionu, ocenila je u intervjuu za European Western Balkans poslanica Evropskog parlamenta Katalin Čeh, iz redova poslaničke grupe „Obnovimo Evropu (Renew Europe)“.

„Neprihvatljivo je gledati gaženje ljudskih prava, urušavanje slobode pravosuđa, maltretiranje novinara u zemljama regiona“, izjavila je Čeh, dodajući da Evropska unija mora da bude klub demokratskih država i da bi svakoj zemlji koja želi da se priključi EU trebalo pomoći.

Na pitanje da li pristrasnost komesara Varheljija prema Srbiji ugrožava kredibilitet EU u regionu, Katalin Čeh je izjavila da je posao evropskog komesara da se zalaže za one koji su ugnjetavani, suprotstavi se nazadovanju i iskoristi uticaj Evropske unije da pomogne pravima građana Srbije u procesu pristupanja.

„Mislim da kredibilitet cele naše unije zavisi od toga kako ćemo se ovim pitanjima baviti u zemljama regiona koje su naši strateški partneri…A bojim se da to ne služi ni interesima srpskog naroda jer je veoma jasno da uslovi za pristupanje moraju biti ispunjeni”, rekla je Čeh.

Poslanica EP koja dolazi iz Mađarske, naglasila je  da bi stanje ljudskih prava i vladavina prava morali biti u centru procesa proširenja i ocenila da je zabrinjavajuće da u ovim oblastima nema dovoljno napretka uprkos godinama procesa pregovora.

Prema njenim rečima, u toku je rat između demokratija i autokratija, a Evropska unija mora da bude globalni lider demokratija. „Moramo biti veoma glasni po ovom pitanju, a mislim da Evropska komisija, nažalost, ne čini dovoljno“.

Na pitanje kako ocenjuje ulogu premijera Mađarske Viktora Orbana, koji je zagovornik proširenja u regionu, Čeh je navela da on želi da proširi svoj uticaj na Zapadnom Balkanu i „zato se meša u sumnjiva finansiranja“ i privlači autokrate. Čeh je istakla da takvim pristupom mađarski premijer nema u vidu interes građana Srbije.

„Ja sam velika pristalica proširenja u Evropskom parlamentu. Ali moramo postaviti jedno pitanje: šta bi trebalo da bude cilj procesa proširenja? Za mene bi to trebalo da bude više prava, sloboda i ovlašćenja za svakog građanina Zapadnog Balkana. Više mogućnosti da ostvare slobodu govora, ekonomske moći za građane bez korumpirane države. Mislite da Orban to podržava? Nisam sigurna“, navela je Čeh.

Ona je rekla da je zato “veoma zabrinjavajuće” što se ponekad čini da komesar za proširenje stavlja agendu Viktora orban ispred agende Evropske komisije koju predstavlja.

Poslanici Evropskog parlamenta saopštili su prošlog petka da su zabrinuti zbog izveštaja da komesar za proširenje Oliver Varhelji pokušava da zaobiđe i potkopa demokratske reforme i vladavinu prava u regionu. To je na Tviteru izjavio član EP Tajs Reten i zatražio od Evropske komisije da pokrene „nezavisnu i nepristrasnu“ istragu o tome da li ponašanje i politike koje sprovodi Varhelji predstavljaju kršenje kodeksa ponašanja članova Evropske komisije.

Ovo nije prvi put da poslanici Evropskog parlamenta zahtevaju istragu protiv mađarskog komesara. U januaru ove godine taj zahtev upućen je zbog Varheljijevog uticaja u Bosni i Hercegovini i njegovih veza sa liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom.

Među poslanicima koji su zatražili istragu bila je i Katalin Čeh koja je u intervjuu za EWB zaključila da je zabrinjavajuće to što Varhelji ponekad Orbanovu agendu stavlja ispred Evropske komisije koju predstavlja.„On bi trebalo da bude mnogo glasniji po pitanju ljudskih prava, jer EU mora da bude zajednica vrednosti i sloboda. To jednako važi za zemlje članice EU, kao i za one koje to žele da postanu“, zaključila je Čeh.

Povezani članci

Hojt Ji: Cilj da Beograd i Priština sami odluče šta znači normalizacija

EWB

[BSF] Šta ako Zapadni Balkan nikad ne postane deo EU?

EWB

Burazer: Zaslužena nula iz Brisela je zaista dobra vest za Srbiju i njenu EU perspektivu

EWB