fbpx
European Western Balkans
Region

Cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od danas značajno niže

Roming; Foto: Evropska unija
Roming; Foto: Evropska unija

SARAJEVO – Drastičan pad cena rominga u regionu počeo danas i vodi ka snižavanju cena rominga sa državama članicama EU, i potpunom ukidaju troškova rominga u regionu 2021, saopštilo je Veće za regionalnu saradnju (RCC).

Građani Zapadnog Balkana će moći da pričaju, surfuju i da šalju SMS poruke po nižim cenama.

U proseku, cene odlaznih telefonskih poziva pale su za 65 posto, a cene prenosa podataka za 78 posto, što su svakako značajna sniženja, koja u nekim slučajevima dostižu čak 99 posto.

Na primer, cena odlaznih poziva u nekim slučajevima je pala na 0,08 evrocenti, a cena prenosa podataka na 0,03 evrocenta, u zavisnosti od operatera.

Za Srbiju cena odlaznog poziva iznosiće 0,09, u odnosu na prethodnih 0,23 evrocenta i niža je za 62 odsto, a cena SMS-a biće 0,03 u odnosu na prethodnih 0,07, a za prenos podataka plaćaće se 0,03 umesto dosadašnjih 0,25 evrocenta.

Osim toga, na putu je i novi dogovor sa Evropskom unijom, kojim se omogućava snižavanje cena rominga sa Zapadnim Balkanom.

Ministri telekomunikacija sa Zapadnog Balkana potpisali su Sporazum o snižavanju cena rominga u regionu Zapadnog Balkana na drugom po redu Digitalnom samitu Zapadnog Balkana 04. aprila 2019. godine u Beogradu, kao deo višekogodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA).

Povezani članci

Manter: Zapad da usmeri više pažnje na Balkan, Kina prisutna

EWB

Mogerini: EU će primiti zemlje Balkana posle Bregzita

EWB

Zaev: Zajednički ekonomski prostor nije zamena za EU

EWB