fbpx
European Western Balkans
Društvo

CEP: Najbolji odlaze iz državne uprave, treba ih zadržati

Milena Lazarević; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Prema istraživanju Centra za evropske politike (CEP) najkvalitetniji kadrovi učestalo napuštaju državnu upravu poslednjih godina zbog neadekvatnih uslova rada, a 50 odsto službenika koji rade na poslovima upravljanja fondovima EU i međunarodne pomoći (EU/IPA poslovi) namerava da napusti posao u narednih godinu dana.

Programska direktorka CEP-a Milena Lazarević tim povodom je ocenila da je stanje u upravi veoma alarmantno, jer odlaze baš oni koji najviše rade i odudaraju od uvreženog mišljenja o službenicima kao “parazitima“ koji troše novac poreskih obveznika i rade minimalno.

Visok stepen znanja, veština i iskustva ovih državnih službenika, kao i složenost poslova koje obavljaju, čine ih sve privlačnijim na tržištu rada.

“Da bi se sprečio odliv ključnih službenika i problemi koje njihov odlazak stvara u procesu integracije Srbije u EU, potrebno je razvijanje jasne politike zadržavanja kadrova. Takva politika bi unapredila sisteme napredovanja, nagrađivanja, stručnog usavršavanja, ali i finansijske i druge aspekte rada koji trenutno negativno utiču na motivaciju i zadovoljstvo zaposlenih”, smatra programska direktorka CEP-a.

Prema njenim rečima, sveukupno je potreban moderan pristup upravljanju ljudskim resursima koji prepoznaje najkvalitetnije državne službenike i može da se takmiči sa ponudom na tržištu rada izvan državne uprave, navodi se u saopštenju CEP-a.

Ona je takođe ukazala da je kadrove koji se bave ovim poslovima jako teško formirati, jer oni iziskuju ne samo obrazovanje, odlično poznavanje engleskog jezika već i jako dug period obuke koje puno koštaju, a puštajući ih da odu, država gubi.

Prema njenim rečima, velika većina zaposlenih na EU/IPA poslovima je ukazala da je finansijski aspekt jedan od glavnih razloga zbog kojih kvalitetni kadrovi odlaze te da “egzistencija diktira nivo entuzijazma”.

Povezani članci

CEP: Serija balkanskih predsedavanja EU šansa za Srbiju

EWB

U utorak predstavljanje petog godišnjeg izveštaja “Stanje demokratije u Srbiji 2021”

EWB

[BSF] Promena granica: Rešenje problema ili ćorsokak?

EWB