fbpx
European Western Balkans
Društvo

CEP: Najbolji odlaze iz državne uprave, treba ih zadržati

Milena Lazarević; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Prema istraživanju Centra za evropske politike (CEP) najkvalitetniji kadrovi učestalo napuštaju državnu upravu poslednjih godina zbog neadekvatnih uslova rada, a 50 odsto službenika koji rade na poslovima upravljanja fondovima EU i međunarodne pomoći (EU/IPA poslovi) namerava da napusti posao u narednih godinu dana.

Programska direktorka CEP-a Milena Lazarević tim povodom je ocenila da je stanje u upravi veoma alarmantno, jer odlaze baš oni koji najviše rade i odudaraju od uvreženog mišljenja o službenicima kao “parazitima“ koji troše novac poreskih obveznika i rade minimalno.

Visok stepen znanja, veština i iskustva ovih državnih službenika, kao i složenost poslova koje obavljaju, čine ih sve privlačnijim na tržištu rada.

“Da bi se sprečio odliv ključnih službenika i problemi koje njihov odlazak stvara u procesu integracije Srbije u EU, potrebno je razvijanje jasne politike zadržavanja kadrova. Takva politika bi unapredila sisteme napredovanja, nagrađivanja, stručnog usavršavanja, ali i finansijske i druge aspekte rada koji trenutno negativno utiču na motivaciju i zadovoljstvo zaposlenih”, smatra programska direktorka CEP-a.

Prema njenim rečima, sveukupno je potreban moderan pristup upravljanju ljudskim resursima koji prepoznaje najkvalitetnije državne službenike i može da se takmiči sa ponudom na tržištu rada izvan državne uprave, navodi se u saopštenju CEP-a.

Ona je takođe ukazala da je kadrove koji se bave ovim poslovima jako teško formirati, jer oni iziskuju ne samo obrazovanje, odlično poznavanje engleskog jezika već i jako dug period obuke koje puno koštaju, a puštajući ih da odu, država gubi.

Prema njenim rečima, velika većina zaposlenih na EU/IPA poslovima je ukazala da je finansijski aspekt jedan od glavnih razloga zbog kojih kvalitetni kadrovi odlaze te da “egzistencija diktira nivo entuzijazma”.

Povezani članci

Organizacije civilnog društva razgovarale sa Bilčikom o situaciji u Srbiji

EWB

Državljani Albanije mogu u Srbiju sa ličnom kartom

EWB

Samo četvrtina mladih želi da ostane u Srbiji

EWB