fbpx
European Western Balkans
Politika

CEP o izveštaju EK: Nepromenjen stepen spremnosti za članstvo u EU

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Stepen spremnosti Srbije za članstvo u EU ostao u potpunosti nepromenjen u odnosu na prethodne dve godine, pokazala je analiza Centra za evropske politike (CEP) najnovijeg izveštaja Evropske komisije o napretku

Stagnacija Srbije se ogleda u činjenici da ni u jednom od 33 pregovaračka poglavlja za koja Komisija ocenjuje nivo napretka, po prvi put nema pregovaračkog poglavlja u kojem je ostvaren „dobar napredak“, dok je u 12 poglavlja ostvaren tek „određeni napredak“.

U najvećem broju poglavlja zabeležen je samo „ograničeni napredak“, dok je u tri poglavlja Komisija evidentirala potpuno odsustvo napretka. Posebno zabrinjava da je prvi put od kada Komisija prati napredak Srbije eksplicitno istaknuto nazadovanje u jednom pregovaračkom poglavlju.

Naime, u poglavlju 31 u kojem se, između ostalog, od kandidata zahteva postepeno usaglašavanje spoljne politike sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, Komisija je evidentirala nazadovanje Srbije u prethodnom periodu.

Odbijanje Srbije da se usaglasi sa bilo kojim od osam paketa sankcija protiv Rusije, kao i većinom deklaracija Visokog predstavnika EU kojima je osuđena ruska agresija u Ukrajini, uticalo je na dramatičan pad usklađenosti.

“Ne samo da se Srbija nije usaglašavala sa Briselom, već je u određenim prilikama delovala u potpunoj suprotnosti u odnosu na spoljnopolitičke pozicije EU. S druge strane, Komisija je pohvalila to što se Srbija usaglasila sa pozicijama EU u određenim međunarodnim forumima, uključujući i glasanje za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom je osuđena ruska agresija. To je jedan od razloga da Komisija konstatuje „umereni nivo spremnosti za članstvo“ kada je o poglavlju 31 reč, ali i da jasno ukaže da Srbija nazaduje u ovoj oblasti”, saopštio je CEP.

Na planu domaćih reformi, iako je pozdravljeno usvajanje ustavnih amandmana na referendumu koji bi trebalo da garantuju nezavisnost pravosuđa, stanje u oblasti vladavine prava nastavlja da predstavlja ključnu prepreku daljem napretku Srbije ka Uniji, imajući u vidu da sloboda izražavanja predstavlja polje koje ne beleži nikakav napredak već duži niz godina, kao i da značajniji napredak tek treba da se ostvari u oblastima koje se tiču borbe protiv korupcije i kriminala.

“Uz to, kada je u pitanju funkcionisanje demokratskih institucija, upozoreno je da su politički i medijski prostor ostali polarizovani i pod dominacijom vladajuće stranke i aktuelnog predsednika”, navodi se u saopštenju CEP-a.

Kada analizu sa pojedinačnih poglavlja podignemo na nivo klastera, CEP-ova kvantifikacija Komisijinih nalaza pokazuje da je u četiri klastera Srbija umereno pripremljena (ocena 3 ili nešto više na skali od 1 do 5), dok je u dva još uvek samo na „određenom nivou spremnosti“ (ocena između 2 i 3). Srbija, kao i prethodnih godina, najbolje stoji u dva ekonomska klastera: u klasteru 2 – „Unutrašnje tržište“, u kojoj beleži ocenu 3,22, odnosno u klasteru 3 – „Konkurentnost i inkluzivni rast“, gde je njen stepen spremnosti, izražen u brojevima, 3,37.

Sveukupno, kada se stepen pripremljenosti Srbije za članstvo u celini kvantifikuje, njena prosečna ocena iznosi 3,03. Od 2016. godine, od kada CEP radi ovu vrstu analize, ocena Srbije je imala minimalne varijacije između 2,97 i 3,03 što je ocena postignuta 2020. godine i koja je od tada nepromenjena.

“Nalazi Komisije ukazuju da Srbija u periodu dužem od pet godina nije načinila značajniji iskorak na svom putu ka EU, što bi trebalo ozbiljno da zabrine građane a političke elite motiviše da se snažnije posvete sprovođenju suštinskih reformi. S druge strane, ovo predstavlja i poruku donosiocima odluka u EU da su nove ideje i podsticaji kojima bi se Srbiji, kao i drugim zemljama Zapadnog Balkana, ponudila jasnija i opipljivija perspektiva članstva, neophodni kako bi proces evropskih integracija konačno bio ubrzan”, zaključuje CEP.

Povezani članci

Može li Srbija da uskladi zakonodavstvo sa EU do kraja 2021. godine?

Marija Stojanović

Vitale: NATO kancelarija spremna za nastavak saradnje sa Srbijom

EWB

Čološ: Ne finansirati one koji odbacuju vrednosti EU – Orbana, Vučića, Janšu…

EWB