fbpx
European Western Balkans
Politika

CEPRIS: Priprema promena Ustava suprotna samom Ustavu i stvarnim potrebama pravosuđa

Sednica Narodne skupštine; Foto: FoNet

BEOGRAD – Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) saopštio je danas da se javno slušanje o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, koje je za sutra zakazao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, sprovodi u trenutku u kome se Narodna skupština i dalje nije izjasnila o otpočinjanju ustavnih promena.

“Od stručne javnosti se, baš kao i pre četiri godine, zahteva isključivo legitimisanje postupka koji je već godinama suštinski zatvoren za javnost”, naveo je CEPRIS i pozvao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo da stručnu javnost uključi u postupak izrade akta o promeni Ustava koji je u nadležnosti Odbora.

Udruženje smatra da predsednica Odbora to može učiniti na načine koji dozvoljava Poslovnik o radu parlamenta – formiranjem posebne radne grupe za predloga, kao i javnim slušanjem čija bi tema bio stručno pripremljen predlog.

“Izjašnjavanje državnih organa i stručne javnosti o izmenama Ustava u trenutku kada njihova sadržina nije poznata, a postupak izmene nije započet, ukazuje na nastavak priprema promena Ustava suprotno samom Ustavu i stvarnim potrebama pravosuđa”, naveo je CEPRIS.

U saopštenju se ističe i da CEPRIS , iako je strukovno udruženje koje u članstvu ima nekoliko profesora ustavnog prava, ali i sudije i tužioce, nije pozvano na zakazano javno slušanje.

“Ovakvo postupanje je samo potvrda da nesankcionisanje tvrdnji o CEPRIS kao parapolitičkoj i antidržavnoj organizaciji u plenumu Narodne skupštine nije slučajno, već da isti stav zauzimaju i odbori Skupštine u čijoj su nadležnosti pravosudna pitanja”, ukazalo je udruženje

Vlada Srbije je inicijativu za promenu Ustava podnela parlamentu 3. decembra prošle godine, a osmog aprila premijerka je na konferenciji za medije rekla da je inicirala razgovore o ustavnim amandmanima u koje će se „dublje ući“ nakon sastanka  skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Sredinom aprila, glasanjem za Vladin predlog, skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, pokrenuo je postupak promene Ustava u oblasti pravosuđa. Nije poznato koliko će trajati, ali se i predsednik Skupštine Ivica Dačić i predsednica Vlade Ana Brnabić nadaju da će se referendum, kao poslednji korak u izmeni Ustava, održati pre raspisivanja novih izbora.

Pročitaj još: Dugo putovanje u Jevropu 2.0

Povezani članci

Igor Šoltes: Potreban dijalog umesto sile

Marija Stojanović

Vučić u autorskom tekstu za Euractiv: Demokratija u Srbiji je pod napadom opozicije

EWB

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji

EWB