fbpx
European Western Balkans
Politika

CEPRIS: Uprava za sprečavanje pranja novca da predoči osnove sumnje; Vučić: Najobičnija provera

Sastanak predsednika Vučića sa Vladom RS; Foto: Predsednik Srbije

BEOGRAD – Ostaje nejasno zašto Uprava za sprečavanje pranja novca nije predočila osnove sumnje zbog kojih je naložila vanredno prikupljanje informacija o organizacijama i pojedincima od strane poslovnih banaka, navodi se u saopštenju Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS), Društva sudija Srbije i Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Oni su istakli da principijelno podržavaju aktivnosti nadležnih organa u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, međutim ostaje nejasno da li je u pitanju obračun države sa pojavom pranja novca ili aktivnost usmerena protiv pojedinaca i organizacija koje imaju kritički odnos prema vlastima.

“S obzirom na to da se na spisku nalaze mediji, organizacije i istaknuti pojedinci, koji su u javnosti prepoznati po zalaganju za unapređenje vladavine prava i ukazivanju na pojavu korupcije, a Uprava za sprečavanje pranja novca nije javnosti saopštila osnove sumnje zbog kojih je naložila vanredno prikupljanje informacije, upitno je da li se radi o stvarnoj rešenosti države da se obračuna sa pojavom pranja novca i finansiranja terorizma, ili je u pitanju aktivnost usmerena protiv pojedinaca i organizacija koje imaju kritičko mišljenje i ukazuju na negativne pojave u društvu”, navodi se u sopštenju.

Vučić: Najobičnija provera ali uvek “da dignemo dreku”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da inicijativa Uprave za sprečavanje pranja novca predstavlja najobičniju proveru, kao i da nije reč ni o kakvom pritisku na civilni sektor i medije, piše N1. 

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Vučić je rekao da je veoma važno da civilni sektor bude jak i da postoji odnos poštovanja sa državom, ali da je veoma važno i da zakoni važe za sve i da niko ne sme da bude iznad zakona.

“Nije reč o bilo čemu posebnom, nego o najobičnijim proverama. Ali uvek je politika u pitanju. Da dignemo dreku kako smo ugroženi pa ćemo da dobijemo nešto više para od donatora i to je tako već 30 godina”, rekao je Vučić.

On je istakao da civilni sektor niko “ne dira” i da svi mogu da govore o svakoj temi šta god žele.

On je dodao da se nikada nije ni upoznao sa prvim čovekom Uprave za sprečavanje pranja novca, osim možda na nekom prijemu, i da ga je jutros čak pozvao jedan ministar da ga pita zašto je na spisku.

Georgijev: Spisak OCD pod istragom je autentičan

Direktor vesti i programa Njuzmaks Adrije Slobodan Georgiev demantuje za Cenzolovku tvrdnje direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željka Radovanovića, koji je tri dana posle pojavljivanja dokumenta o istrazi navodnog pranja novca i finansiranja terorizma izjavio da spisak organizacija i pojedinaca nije tačan.

Kako prenosi Tanjug, Radovanović je za dnevni list Kurir rekao da spisak novinara i organizacija civilnog društva čije se finansije kontrolišu, a koji se pojavio u medjima – nije tačan.

“Dokument koji smo objavili je autentičan, a njegovu autentičnost potvrdio nam je lično v.d. direktor Uprave Željko Radovanović”, rekao je Georgiev.

On je zaključio da se sve zna i sve je potvrđeno, ali da i dalje ostaje neznanje ko je i zbog čega pokrenuo takvu proveru.

Povezani članci

GRECO: Srbija nije ispunila nijednu preporuku za borbu protiv korupcije

Agencije

Jevtić: EU najznačajniji partner Ministarstva za povratak

EWB

GREKO: Srbija samo delimično primenila preporuke za borbu protiv korupcije

EWB