fbpx
European Western Balkans
Evropa

Cerar danas očekuje podršku svih političkih subjekata

Miro Cerar; Foto: Evropski parlament

LJUBLJANA/ZAGREB – Nakon što je Evropska komisije pozvala vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji na sprovođenje presude Arbitražnog suda u Hagu o granici u Piranskom zalivu i na kopnu između dveju država, slovenački premijer Miro Cerar sazvao je za danas sastanak državnog vrha kako bi osigurao jedinstvo svih političkih stranaka po pitanju te presude, javili su slovenački mediji.

Na zatvoreni sastanak o presudi kojom je arbitražno određena granica na moru i spornim delovima kopna i na pitanje njegove implementacije, pozvani su predsednici svih političkih stranaka, predsednik parlamenta, a dolazak je potvrdio i predsednik države Borut Pahor.

Slovenački mediji navode da je jučerašnja reakcija Evropske komisije povoljnija od onoga čemu su se slovenački politički čelnici nadali i da je njome praktično potvrđeno da su arbitražni sporazum iz 2009. godine kojim je dogovorena arbitraža i konačna presuda arbitražnog suda deo “evropske pravne tekovine”.

“Dobili smo više od onoga čemu smo se nadali, a to je konkretan poziv da se presuda implementira. To je za Sloveniju odlično. Stekli smo snažnu međunarodnu podršku i oslonac da će presuda biti izvršena, rekla je juče za mariborsku Večer Dominika Švarc Pipan, koja je predstavljena kao ekspert za međunarodno pravo.

Podrška Brisela, ocenila je Švarc, je važna za slučaj da tokom sprovođenja presude dođe do zapleta ili incidenata.

Cerar je, navode slovenački mediji, današnji sastanak zakazao kako bi dobio političku podršku svih stranaka u parlamentu za stav da je Slovenija zadovoljna arbitražnom presudom i da će je sprovesti bez obzira na stav hrvatske vlade.

Arbitražnom presudom Slovenija je dobila 3/4 Piranskog zaliva i koridor kroz hrvatske vode koji će joj omogućiti izlazak na otvoreno more.

Inače, susret Cerara sa hrvatskim kolegom Andrejom Plenkovićem predviđen je za 12. jula, a na tom sastanku će, kako se očekuje, oni razgovarati o arbitražnoj presudi i njenom sprovođenju.

Hrvatska je, međutim, u utorak ponovila svoj dobro poznat stav da ni stav Evropske komisije o arbitražnoj presudi zvanični Zagreb ne obavezuje.

“Vezano za izjavu potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa u kojoj se sugeriše rešavanje hrvatsko-slovenskog otvorenog graničnog pitanja, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova još jednom podseća da je reč o bilateralnom pitanju koje je bilo predmet arbitraže koja je, protivpravnim delovanjem Slovenije, teško kompromitovana i iz koje je Hrvatska (na osnovu jednoglasne odluke Hrvatskog sabora) izašla 2015. godine”, saopšteno je iz tog resora.

Povezani članci

Barnije: Napredak u pregovorima o Bregzitu, ali…

EWB

Fon der Lajen podržala evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Agencije

Etinger: Evropa mora da pokaže solidarnost prema južnim susedima

EWB