fbpx
European Western Balkans
Evropa

Cerar: Implementiraćemo presudu i bez Hrvatske

Miro Cerar; Foto: Evropski parlament

LJUBLJANA – Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da će ta zemlja, ukoliko Hrvatska nastavi da ignoriše arbitražnu presudu i ne pristane na njenu implementaciju, odluku arbitara o granici realizovati “na drugi način”.

On je juče nakon sednice Vlade rekao da je odluka arbitara ključna, jer definiše granicu sa Hrvatskom, ali da pri njenoj implementaciji treba postupati odgovorno i odlučno, u okviru arbitražnog postupka i međunarodnih standarda, prenela je Hina.

“Moramo biti aktivni, a opet i ne previše žuriti i napraviti grešku koja bi nam naštetila”, kazao je Cerar i dodao da će verovatno otići u Zagreb na sastanak s hrvatskim premijerom, “ali da se taj dijalog može i prekinuti ako bi se pokazalo da hrvatska strana samo odugovlači, da ne priznaje arbitražu niti njenu presudu”.

“S Hrvatskom uprkos svemu moramo pokušati naći prostor za dogovor o implementaciji, iako sam svestan da će to biti naporno i da do toga neće biti lako doći”, kazao je Cerar.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da bi Evropska komisija (EK) trebalo da pritisne Hrvatsku da prihvati oduku granične arbitraže kao što zbog sporne pravosudne reforme pritiska Poljsku i preti joj sankcijama.

“Hrvatski slučaj je sličan poljskom i sada je prava prilika za reakciju. Budemo li previše čekali, kritikovaće nas da je arbitraža odredila granicu na moru, a da smo mi s implementacijom previše čekali i nismo reagovali”, rekao je Erjavec juče na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, on je već sastavio pismo EK u kome će je obavestiti da Hrvatska krši suverenitet Slovenije i Šengenskog prostora u Piranskom zalivu, nakon što su arbitri dodelili Sloveniji većinu tog prostora i prolaz na otvoreno more hrvatskim teritorijalnim vodama.

“Očekujem da će me premijer Miro Cerar narednih dana ovlastiti da pismo koje sam već napisao za potpredsednika Komisije Fransa Timermansa i pošaljem”, kazao je Erjavec.

Povezani članci

Britanskoj opoziciji ostalo samo nekoliko dana da spreči Bregzit bez sporazuma

EWB

Stardžen: Škotska bi trebalo da ima izbor o nezavisnosti

EWB

Le Pen pozvala na zajednički nastup protiv liberalnih stranaka

EWB