fbpx
European Western Balkans
Evropa

Cerar najavio zajedničku akciju sa Hrvatskom

Miro Cerar; Foto: Evropska unija

LJUBLJANA – Dva dana nakon početka primene strožih kontrola na graničnim prelazima Hrvatske i Slovenije u skladu sa izmenama šengenske uredbe, situacija se danas popodne donekle normalizovala, a slovenački premijer Miro Cerar najavio je da će dve zemlje Evropskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmene spornih mera jer je sadašnje stanje na granici “neprihvatljivo”.

Kako javljaju slovenački mediji, smirivanje stanja posledica je akcije Slovenije i Hrvatske koje su upozorile Brisel na probleme koje je proteklih dana izazvao sistemski nadzor svih putnika na ulazu i izlazu iz šengenskog prostora, prenela jer Hina.

Slovenska agencija STA javlja da su danas Slovenija i Hrvatska odustale od sistemskog nadzora svih putnika na spoljnoj granici šengena zbog višesatnih čekanja na granici koje je stvorilo haotične prilike ne samo kod putnika nego i kod lokalnog stanovništva, ali da je reč o privremenom odustajanju od takve kontrole.

Slovenački premijer Cerar najavio je sastanak sa evropskim poverenikom za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, a u izjavi za slovenačke medije rekao je da je već juče o problemima koje je izazvala nova šengenska uredba, “koju bi trebalo prilagoditi životu”, telefonom razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Slovenija i Hrvatska će, prema rečima slovenačkog premijera, Evropskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmene mera iz nedavno promenjene šengenske uredbe o strožim bezbednosnim kontrolama jer je stanje na granici dveju susednih država koje su te mere izazvale “neprihvatljivo”.

“Naravno da treba obezbediti sigurnost unutar šeengena, ali ne smemo istovremeno izazivati kod ljudi toliko zlovolje i neraspoloženja, ali i štete koju trpi privreda”, kazao je Cerar.

Ublažavanje kontrola potvrdila je i slovenačkka policija, ali nije navela kriterijume po kojima će se i kada privremeno napuštati stroži i sporiji sistem kontrole i skeniranje dokumenata.

Povezani članci

EP izabrao Verhofštata za predsedavajućeg Konferencijom o budućnosti Evrope

EWB

Na samitu o Bregzitu, privrednom rastu EU, migrantima…

EWB

Samuelsen: Danska otvorena za ideju ostanka Britanije u EU

EWB