fbpx
European Western Balkans
Evropa

Cerar i Plenković bez dogovora o primeni presude o granici

Andrej Plenković; Foto: Evropska unija

LJUBLJANA – Premijeri Slovenije i Hrvatske, Miro Cerar i Andrej Plenković, razišli su se danas bez dogovora o primeni arbitražne presude o graničnom sporu dve zemlje u Piranskom zalivu.

Dok Cerar smatra da je konačna presuda arbitraže obavezujuća za obe zemlje, i da je njome rešeno pitanje koje je opterećivali odnose dve zemlje, Plenković smatra da ne može da pristane na njenu implementaciju s obzirom na to da je ceo proces po njegovim rečima kompromitovan.

Ipak, dvojica premijera su novinarima nakon razgovora rekli da su zadovoljni razgovorom iako su njihovi stavovi p pitanju implementacije arbitražne presude različiti.

Cerar je, naime, najpre podsetio da je potpisivanje sporazuma o arbitraži o graničnom sporu omogućio Hrvatskoj ulazak u EU.

“Ne radi se o pokoravanju stavovima Slovenije već poštovanje preuzetih međunarodnih odluka. Sada moramo da napravimo korake u smeru implementacije odluke i spremni smo na dijalog koji će dovesti do rešenja”, rekao je Cerar.

Plenković je, međutim, ostao pri stavu da presuda Arbitražnog suda za Zagreb nije obavezujuća i da je Hrvatska nema nameru da primenjuje.

Plenković je rekao da je pozicija Slovenije jasna, ali je i za Hrvatska takođe jasna.

“Nažalost, za nas je taj proces bio trajno kontaminiran.
U postupak smo krenuli u dobroj veri da bi se rešilo granično pitanje. Za nas presuda Arbitražnog suda nije obavezujuća niti je nameravamo primenjivati”, naveo je Plenković.

Ključna poruka je, prema njegovim rečima, poruka dijaloga poruka da se ne mogu donositi jednostrane odluke.

“Današnji susret je signal dobre volje, nema nikakvih tenzija i stojimo konsenzualno da se reše otvorena pitanja ali ne na način da se prihvati odluka iz procesa iz kojeg je Hrvatska izišla pre dve godine”, naveo je Plenković, prenela je Hina.

Povezani članci

Mej: Sloboda kretanja državljana EU neće se ukidati još 5 godina

EWB

Estonija preuzela predsedavanje EU, podržava proširenje

EWB

Izabrana nova predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola

EWB