fbpx
European Western Balkans
Evropa

Cerar: Plenković se povukao iz procesa svojim komentarima

Miro Cerar; Foto: Evropska unija

LJUBLJANA – Slovenački premijer Miro Cerar otkazao je posetu Zagrebu i novinarima u Njujorku rekao da se hrvatski premijer Andrej Plenković svojim komentarima o arbitražnom procesu sa Slovenijom na generalnoj skupštini UN povukao iz tog procesa.

Time što je te komentare “izrekao pred svetom, na najformalnijem nivou”, Plenković se povukao iz procesa, rekao je Cerar, navodeći da su se on i Plenković pre dva dana dogovorili da se sastanu u Zagrebu sledeće srede i da razmotre pitanje arbitraže, prenosi STA.

Nakon komentara Plenkovića o tome da je Hrvatska morala da izađe iz “kompromitovane arbitraže o granici sa Slovenijom”, Cerar je odlučio da otkaže posetu Hrvatskoj koja je bila planirana za narednu nedelju.

Izjava Plenkovića da je arbitraža zakonski nevažeća je potpuno neprihvatljiva za Sloveniju i ne ostavlja mesta za razgovore u Zagrebu, rekao je Cerar novinarima u Njujorku.

Plenković je izjavio u UN da je Hrvatska morala izaći iz kompromitovane arbitraže o granici sa Slovenijom i upozorio da takvo “nepoštovanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rešavaju uz pomoć treće strane, prenela je Hina.

On je naglasio da Hrvatska nije imala drugog izbora sem da se povuče iz arbitražnog procesa.

Povezani članci

Fon der Lajen podržala evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Agencije

Tusk porucio Britancima:Hvala vam i doviđenja

EWB

EU: Poljska i Mađarska da prihvate izbeglice do juna

EWB