fbpx
European Western Balkans
Evropa

Česi najveći evroskeptici, Poljaci i Hrvati najsumnjičaviji

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRATISLAVA – Većina građana Mađarske, Slovačke i Češke bi pre izabralo poziciju neutralnosti između Istoka i Zapada nego pripadanje jednom od tih blokova, dok je podrška javnosti članstvu u Evropskoj uniji i dalje na relativno visokom nivou širom regiona Centralne i Istočne Evrope (CEE), rezultati su istraživanja slovačkog insituta Globsec.

“Uprkos evroskeptičnoj političkoj retorici koja dolazi iz pojedinih delova regiona CEE, podrška javnosti članstvu u Evropskoj uniji je i dalje na relativno visokom nivou širom regiona”, navodi se u izveštaju o socijalnim trendovima u sedam zemalja CEE – Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Česi su najveći evroskeptici, budući da trećina populacije doživljava članstvo u EU kao dobru stvar, dok jedna četvrtina vidi članstvo kao nešto negativno, navodi se u izveštaju pod nazivom “Mešovite poruke i signali nade iz Centralne i Istočne Evrope”.

Podrška građana NATO-u zaostaje za podrškom EU, ali i pored toga, većina građana u regionu doživljava NATO kao garanciju bezbednosti.

Isto se, pak, ne može reći i za podršku vojnim objektima NATO, pošto samo dve zemlje, Poljska i Rumunija, u potpunosti podržavaju takve objekte na svojoj teritoriji.

U svim zemljama obuhvaćenim analizom, sklonost ka liberalnoj demokratiji je veća od podrške autoritarnim liderima, pri čemu je najviše prodemokratskih stavova izrečeno u Mađarskoj, gde gotovo tri četvrtine populacije podržava takve principe.

Novi predsednik SAD Donald Tramp, prema rezultatima istraživanja, nije osvojio velike simpatije u regionu CEE, ali je ipak najviše pozitivnih stavova o njemu izrečeno u Rumuniji (40 odsto).

Nemačka kancelarka Angela Merkel je posebno osvojila građane u Hrvatskoj, Rumuniji i Poljskoj, dok se, s druge strane, ona u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Bugarskoj percipira negativnije od ruskog predsednika Vladimira Putina.

U izveštaju se, takođe, navodi da je globalni trend gubitka poverenja u institucije, vlade, medije, nevladine organizacije i preduzeća, počeo da uzima danak i u ovom regionu, pri čemu su Poljaci i Hrvati najsumnjičaviji, pošto je više od 60 odsto njih reklo da ne veruje da im mejnstrim mediji daju pravu sliku sveta.

Povezani članci

Da li će lideri EU uspeti danas da se dogovore oko kandidata za vodeće pozicije?

EWB

Brisel protiv govora mržnje na društvenim mrežama

EWB

Plenković: Sastaću se sa Cerarom u septembru u Zagrebu

EWB