fbpx
European Western Balkans
Politika

Češka podržava put Srbije ka EU

Vaclav Hampl; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Šef delegacije Senata Parlamenta Češke i predsednik Odbora za pitanja Evropske unije Vaclav Hampl istakao je danas da Češka podržava put Srbije ka EU, ali i zemalja u regionu, a zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Elvira Kovač izrazila očekivanje da će Srbija do kraja malteškog predsedavanja Savetom EU otvoriti još dva poglavlja.

Elvira Kovač, zamenica predsednika Odbora za evropske integracije, izrazila je zahvalnost na podršci koju Češka pruža Srbiji kada je reč o procesu evropskih integracija i istakla da je strateško opredelenje Srbije članstvo u EU, saopšteno je iz parlamenta.

Hampl je naveo da Češka ne želi da bude arbitar između otvorenih pitanja Kosova i Srbije, ali da želi da pruži podršku u procesu rešavanja izazova koja koče dijalog.

Kovač, odgovorila je da je Srbija potpuno posvećena dijalogu Beograda i Prištine, koje su trenutno stopirane zbog tamošnjih izbora, ali da je sigurna da će se razgovori nastaviti.

Kovač je na sastanku sa češkom delegacijom dodala da Narodna skupština poštuje nacionalni program za integraciju Srbije u EU i obaveze Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim se Srbija obavezala na usklađivanje zakonodavstva sa pravnim tekovinama evropske zajednice.

Kovač je objasnila da Odbor za evropske integracije ima kontrolnu ulogu kada pregovaračka pozicija za otvaranje poglavlja o pristupanju u EU dospe u Narodnu skupštinu, kao i da sarađuje sa brojnim nevladinim organizacijama i da je u stalnoj komunikaciji sa Evropskom komisijom i ostalim resornim institucijama EU.

Takođe je istakla da je za Narodnu skupštinu parlamentarna saradnja veoma značajna i da Srbija intenzivno radi i na regionalnoj saradnji koja je bitna za stabilnost države i regiona.

Na sastanku članovi Odbora za evropske integracije i članovi delegacije Senata Parlamenta Češke Republike imali su priliku da se predstave i upoznaju sa radom u parlamentima, a bilo je reči i o posebnom obeležavanju stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje iduće godine.

Učešće u razgovoru uzeli su i narodni poslanici, članovi Odbora za Evropske integracije, Zvonimir Ðokić, Aleksandar Stojanović, Dušica Stojković i Vesna Marković.

Povezani članci

Joksimović: Ministarstvo potvrđuje posvećenost EU

EWB

Fon Kramon: Srbija se ne pridržava propisa o zagađenju vazduha zbog privilegija koje Vučić daje kineskim investitorima

EWB

Kocijančič: Nastavak dijaloga u interesu svih, datum nije određen

EWB