fbpx
European Western Balkans
Društvo

CINS dobio Evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo

BRISEL – Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobio je prestižnu nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize u četvrtak 20. aprila 2017. godine, na ceremoniji u Amsterdamu. CINS je nagrađen za seriju tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu u Srbiji koje su podržali Ambasada Holandije (program MATRA) i Delegacija EU u Beogradu.

Komentarišući pobedu CINS-a, pripremni komitet za nagradu je napisao: “Istraživačko novinarstvo osnažuje demokratiju u slučajevima kada pokazuje korupciju na globalnom nivou, ali u nekim slučajevima i kada osvetljava i udahnjuje život lokalnim zajednicama. Osećamo veliko poštovanje za ekstremno težak rad novinara CINS-a na nizu njihovih istraživanja. Njihova otkrića su od neverovatnog značaja za srpsko društvo. Oni su ispunili najosnovnije obećanje istraživačkih novinara građanima – podigli su zavesu korupcije i pustili svetlost da je obasja”.

Glavni i odgovorni urednik CINS-a Dino Jahić je u obraćanju na dodeli nagrade rekao:

“Bilo je važno da svi izađemo na binu jer smo tim i jer smo ovo uradili kao tim, od samog početka, celo istraživanje. Nismo očekivali da ćemo dobiti nagradu, velika je privilegija biti i samo nominovan u ovoj grupi sjajnih novinara i priča, a osvojiti nagradu je neverovatno, posebno u situaciji kada ljudi danas u Srbiji protestuju na ulicama gradova za slobodu medija i nepristrasno novinarstvo. Ovo posmatramo kao veliki podsticaj našem budućem radu i priznanje pređašnjem radu. Radili smo više od osam meseci, podneli na stotine Zahteva za pristup informacijama, a samo jedna baza podataka za jednu priču je imala 23 hiljade unosa. Naše istraživanje je pokazalo koliko je sudstvo neefikasno i kako nisu tačne tvrdnje vlasti da je borba protiv korupcije u Srbiji uspešna i nikad bolja. Dobijali smo priznanja tužilaca, advokata, sudija i nezavisnih stručnjaka koji su znali za problem ali smo im mi dali glas i pokazali problem javnosti. Međutim, stvari se vrlo sporo menjaju u Srbiji tako da nema još pravih promena. Ovo je projekat i tema koju nećemo prestati da radimo. Plan nam je da privučemo još vise mladih novinara da rade sa nama i da učestvuju u dobrom, pravom novinarstvu”.

Nagrada za istraživačko novinarstvo dodeljuje se poslednje četiri godine, a dosadašnji pobednici su bili: Rojters iz Velike Britanije za istraživanje o imovini Ajatolaha u Iranu, El Pais iz Španije za priču o zločinima kolumbijskih vojnih oficira i Revju XXI iz Francuske za priču o masovnim silovanjima u Kongu.

Neki od prethodnih dobitnika u ostalim kategorijama su: nemački Cajt, Fajnenšl tajms, Gardijan i Observer iz Velike Britanije i Novaja gazeta iz Rusije.

Sa prostora Balkana nagradu je do sada dobio samo Boris Dežulović, za najbolji komentar, tekst o propadanju grada Vukovara, objavljen u hrvatskom Globusu.

Povezani članci

Fabrici: Potrebna veća politička rešenost

EWB

Tanji Miščević francuski orden za zasluge

Marina Zec

Konferencija “Move.Link.Engage” ove nedelje, u fokusu priče aktivnih građana i građanki

EWB