fbpx
European Western Balkans
Društvo

CINS dobitnik nagrade Doprinos godine Evropi za 2017. godinu

Direktor CINS Branko Čečen; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Centar za istraživačko novinarstvo je dobitnik nagrade Doprinos godine Evropi za 2017. godinu. Nagradu od 2002. godine dodeljuje Evropski pokret u Srbiji.

U ime CINS-a plaketu je primio direktor Branko Čečen.

“Novinarstvo je izvređano, poniženo i sprečeno da obavlja svoju funkciju. Dok smo u Evropi prepoznati kao ljudi koji se kvaliteno bave novinarstvom, u Srbiji nismo samo etiketriani kao strani plaćenici ili izdajnici, već je onemogućeno da naš rad dođe je do građana Srbije”, kaže Čečen i dodaje da zbog svega toga nagrade CINS-u predstavljaju utehu i podsticaj.

Nagradu je uručio Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i poručio da su novinari CINS-a sve postigli u uslovima medijskog blaćenja njihovog rada, političkih pritisaka, pa čak i kriminalizaciju.

“Time su pokazali da čine i daju sve što novinari uopšte mogu da daju da pomognu svojoj zemlji da se reformiše u društvo u kojem su ljudska i građanska prava na prvom mestu, iz kojeg se ne beži i kojem je mesto u Evropskoj uniji”, poručuje Šabić.

Predsednik žirija i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja smatra da priznanje predstavlja podršku novinarstvu u Srbiji.

“Sloboda štampe, sloboda govora i iznošenje suprotnih mišenja mora da zaživi u Srbiji i mi u tome zaostajemo”, kaže Crnobrnja.

Među nekadašnjim dobitnicima su Goran Svilanović, Duško Lopandić, Tanja Miščević, Milica Delević, Ivan Vejvoda, Jelica Minić, Sonja Liht, Saša Janković i Rodoljub Šabić.

Povezani članci

Ažuriran spisak zemalja čiji građani mogu da putuju u EU, Srbija opet nije na njemu

EWB

SSP: Svaki 11. jul treba da bude posvećen srebreničkim žrtvama

EWB

Konferencija „Otvaranje poglavlja 30 – Šta nam predstoji“

EWB