fbpx
European Western Balkans
Region

Cipras: Države ZB da se distanciraju od nacionalizma

Aleksis Cipras; Foto: Evropska unija

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk razgovarali su danas u Atini o izazovima sa kojima se suočava priveda EU i posebno o dogovoru u pregovorima evropskih kreditora i Grčke, kao i o izbegličkoj krizi.

Cipras je, kako je prenela Radio Slobodna Evropa, nakon razgovora sa Tuskom “u četiri oka” izjavio da države Zapadnog Balkana treba da se distanciraju od naconalizmai da poštuju dobrosusedske odnose.

“Verujem da je evropska perspektiva Balkana treba da se zasniva na distanciranju od nacionalizma, uz poštovanje principa dobrosusedskih odnosa i poštovanje ljudskih prava”, rekao je Cipras.

Govoreći o izbegličkoj krizi, Cipras je rekao da sporazum EU i Turske o kontroli granice treba dase poštuje i izrazio nezadovoljstvo pojedinim zemljama članicama EU koje, kako je rekao, ne poštuju zajedničke odluke i ne žele da prihvate izbeglice.

Prema Tusku, najteži izazovi izbegličke krize u Grčkoj i EU su premašeni, ali i da bi trebalo da ulože napore da se efikasno bave problemom.

Tusk je primetio rekao da je situacija u Grčkoj značajno poboljšana ne samo u pogledu ekonomije, već i u smislu izbegličke krize.

Povezani članci

Berton: Pitanje razgraničenja nije povezano sa BiH

EWB

Štir podneo ostavku, biće poslanik i baviće se HDZ-om

EWB

Biber: Dok Srbija čuva regionalnu stabilnost, Zapad ne zanima šta radi kod kuće

EWB