fbpx
European Western Balkans
Region

Cipras: Zapadni Balkan mora biti među prioritetima EU

Aleksis Cipras; Foto: Evropska unija

TALIN – Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je na neformalnoj večeri lidera država članica Evropske unije u Talinu, da EU u cilju rešavanja političke krize mora prihvatiti činjenicu da je situacija vanredna i do idućeg leta preduzeti važne inicijative, među kojima je i samit sa zemljama Zapadnog Balkana.

Prema Ciprasovim rečima, politička kriza u kojoj se EU nedavno našla rezultat je nedovoljno efikasnog rešavanja ekonomske i migrantske krize u Evropi, prenosi danas ANA.

Prva inicijativa koju bi, kako je sinoć grčki premijer predložio, EU trebalo da do leta preduzme jeste socijalna Evropa zasnovana na privrednom rastu, a ne na strogoj štednji, ali i nova struktura evrozone.

Druga inicijativa bi, naveo je, bila migraciona politika bazirana na pravednoj raspodeli tereta i efikasnoj borbi protiv trgovaca ljudima, a treća – evropsko-turski odnosi.

Samit EU-Zapadni Balkan i obnova Solunske agende bi bila četvrta važna inicijativa koju bi EU, kako Cipras ukazuje, morala preduzeti u cilju rešavanja svoje političke krize.

Peta inicijativa koju on predlaže je jačanje međunarodne i regionalne uloge EU i njene odbrambene politike.

Neformalna večera lidera država članica EU o budućnosti Unije, održana sinoć u estonskoj prestonici, bio je prvi korak u donošenju odluka o budućnosti tog bloka, navodi grčka agencija.

Samit u Talinu danas će biti posvećen dobrim i lošim stranama digitalne ekonomije, kao i sajber bezbednosti.

Povezani članci

Lunaček poziva na brzo formianje vlade na Kosovu

EWB

Počeo sedmi kvadrilateralni sastanak u Bukureštu

EWB

Jakovčić: Jačanje EU perspektive Zapadnog Balkana pod Bugarskim predsedavanjem

EWB