fbpx
European Western Balkans
Region

Civilno društvo i medijska udruženja osudili privođenje urednice KoSSeva Tatjane Lazarević

Tatjana Lazarević; Foto: KAS

KOSOVSKA MITROVICA – Grupa organizacija civilnog društva najoštrije je osudila privođenje urednice portala KoSSev Tatjane Lazarević  zbog navodnog kršenja zabrane kretanja u subotu, 11. aprila.

“Sloboda medija je jedna od tekovina savremene civilizacije, a njen značaj se posebno ogleda danas, kada je u toku globalne krize izazvane pandemijom COVID-19 neophodno da dobijemo tačne i pravovremene informacije. Otuda smatramo neprihvatljivim da javne institucije, uključujući Policiju Kosova, utiču na sprečavanje novinara za obavljanje svojih aktivnosti na izveštavanju o pandemiji”, navele su organizacije, među kojima su i Institut za teritorijalni ekonomski razvoj i Portal Crno beli svet, u saopštenju.

U subotu, 11. aprila 2020, pozivajući se na odluku Vlade Kosova o restrikciji kretanja posle 12 časova koja ne važi za novinare i uprkos tome što je pokazala dve pres kartice, Lazarević je privedena u policijsku stanicu gde je ispitana i, nakon toga, puštena.

Zabrana kretanja se ne odnosi na novinare, te KoSSev sumnja da je incident još jedan od pritisaka koje trpi ovaj portal.

Zahtevu za hitnim objašnjenjem događaja pridružila se Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara poziva, koju čine novinarska udruženja sa Kosova, iz Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije.

Regionalna platforma pozvala je institucije Kosova da obezbede pravo novinara na rad u vreme pandemije, uključujući i pristup svim relevantnim pres konferencijama.

“U isto vreme, pozivamo medijske profesionalce na Kosovu da nastave svoje aktivnosti i prate uvedene mere u vezi sa zaštitom zdravlja i slobodom kretanja. Novinari, kamermani, foto-reporteri i drugi medijski radnici moraju da se zaštite u skladu sa uputstvima i sa sobom stalno nose pres kartice”, stoji u saopštenju.

Zabrinutost je izrazio i Harlem Desir, predstavnik OEBS za slobodu medija iz kancelarije u Beču.

Desir je podsetio da i na drugi incident, kada je šef Kriznog štaba Severne Mitrovice Aleksandar Spirić na konferenciji za medije 9. aprila prozvao KoSSev zbog izveštavanja uživo.

„Zabrinut sam zbog privođenja Tatjane Lazarević i načina na koji se lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici odnose prema portalu KoSSev. Novinari igraju ključnu ulogu tokom ove zdravstvene krize pružajući vitalne informacije javnosti. Pristup informacijama i slobodno radno okruženje su, prema tome, od ključnog značaja i moraju stalno biti obezbeđeni“, rekao je Desir.

Povezani članci

Prese: Evropa previđa dešavanja na Balkanu

EWB

Haradinaj proglasio pobedu “ratne koalicije”

EWB

Brisel za smanjenje cena rominga na Zapadnom Balkanu

EWB