fbpx
European Western Balkans
Društvo Vesti

Civilno društvo na Samitu u Londonu

London Eye; Foto: pixabay

BEOGRAD – Na Samitu Zapadnog Balkana koji se ove godine u okviru Berlinskog procesa održava u Londonu učestvovaće i predstavnici civilnog društva i omladinskih organizacija.

Na konferenciji ministara spoljnih poslova, koju organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, predstavnici civilnog sektora izneće svoje mišljenje o temama sastanka, a događaj će početi uvodnim izlaganjem Alena Dankana, britanskog ministra za Evropu i Ameriku.

Nakon toga uslediće panel “Poboljšanje uslova za mlade na Zapadnom Balkanu” na kome će govoriti ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, zamenik kosovskog premijera Bedže Pacoli, predstavnik Regionalne kancelarije za mlade (RYCO) Dimitroje Jovićević, Nevena Nikolić iz Beogradskog centra za ljudska prava, ali i evropski komesar Johanes Han.

Na Samitu će predstavnici nevladinog sektora imati priliku da razgvaraju o budućnosti Berlinskog procesa, što je tema drugog panela na kome će biti ministri spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, Crne Gore Srđan Darmanović i Srbije Ivica Dačić.

Posebna pažnja, kako se navodi, biće usmerena na diskriminaciju i slobodu medija.

O diskriminaciji će govoriti Danilo Ćurčić iz Inicijative za ekonomska i socijalna prava, Amarildo Fecanji iz ERA, Astrit Istrefi iz Balkanskog foruma, Mirjana Vujačić iz Asocijacije mladih sa hendikepom, Blazhen Maleski iz Nacionalnog omladinskog saveta i Emina Bošnjak iz Sarajevskog otvorenog centra.

Na panelu o medijskim slobodama će govoriti Vanja Chalović Marković iz MANS-a, Milan Antonijević iz Yukom-a, Leila Bičakčić iz Centra za istraživačko novinarstvo, Remzi Lani, Albanski medija institut, Jeta Džara iz Birn-a i Ljupčo Petkovski Eurothink-a.

Ističe se da su civilne organizacije uticale na prioritete diskusija i da su doprinele sadržaju Samita, te tako omogućili da postanu zvaničan deo mehanizma za donošenje odluka u okviru Berlinskog procesa.

Povezani članci

PrEUgovor izveštaj: Srbija nije ispunila ključne reforme u oblasti vladavine prava

EWB

Više građana za EU nego Rusiju

EWB

EU i Zapadni Balkan u 2019: Unija sledeće godine neće imati vremena za region, promene moraju doći iznutra

EWB