fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Civilno društvo poziva EU da ne sarađuje sa režimom u Srbiji i podrži demokratske aktere

Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen; Foto: Evropska unija

BEOGRAD –  Danas je postalo očigledno da politika pomirenja i saradnje s režimom u Srbiji neće uroditi plodom i iz tih razloga, apelujemo na Evropsku uniju, njene članice i druge zapadne partnere da promene trenutnu politiku sklapanja sumnjivih dogovora s autokratskim liderima, osiguraju nastavak pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, hitno uđu u struktuirani dijalog s prodemokratskim i pro-EU akterima u zemlji i regionu, navodi se u apelu organizacija civilnog društva pročitanom tokom zadnjeg Beogradske bezbednosne konferencije (BSC).

Civilino društvo poziva međunarodne aktere da se uzdrže od uvođenja opštih ekonomskih ili drugih sankcija koje bi uticale na srpsko stanovništvo i da podrže napore da se osiguraju ravnopravni uslovi na decembarskim opštim izborima u Srbiji kako bi bili fer i slobodni.

“Građanima Srbije uskraćen je pristup slobodnim i nezavisnim medijima. Putem usklađenih postupaka medija pod direktnom kontrolom vlasti, građani su izloženi neprestanom antizapadnoj i ostaloj populističkoj propagandi koja je u potpunoj suprotnosti s deklarisanim zalaganjem vlade za članstvo zemlje u EU. Kao rezultat toga, podrška građana članstvu Srbije u EU nalazi se na najnižem nivou u poslednjih deset godina, dok preko 65% građana vidi Rusiju kao najvećeg prijatelja zemlje”, navodi se u apelu.

Dodaje se da su Srbija i Zapadni Balkan ponovo na raskršću i da je došao trenutka ili da se stvari dugoročni mir i prosperitet kroz proces evropskih integracija ili da ponovo upadnemo u fatalni vrtlog autokratije i konflikata.

“Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i rešavanje svih sporova u regionu neće biti moguće bez oslobađanja države i potpunog uspostavljanja demokratije u Srbiji”, dodaje se u apelu.

Organizacije civilnog društva navode da oružani sukob u Banjskoj, 24. septembra, i reakcije iz Beograda koje su usledile, otkrili su da se vlast retko kad vodi osnovnim vrednostima i zaštiti prava svojih građana, već je više vođena zvanično promovisanom populističkom retorikom.

“Podržavajući ljude povezane s organizovanim kriminalom, koji su pod američkim sankcijama, i proglašavajući ih za branioce srpskih interesa na Kosovu, režim Srbije gradi preteće strukture na Kosovu dok se pretvara da je konstruktivan partner u dijalogu. Njegova desetogodišnja politika, narativi i postupci stvorili su plodno tlo za nedavne tragične događaje, čime je destabilizovana sigurnost čitavog regiona”, navodi se u apelu.

Dodaje se da je poslednjih deset godina, vlast je bila jedini sagovornik za naše evropske i druge međunarodne partnere.

“Ovo je bila pragmatična strategija kako bi se razgovaralo s vladajućim snagama u zemlji, u nadi da će to doneti pozitivne rezultate. Građani Srbije protestuju na ulicama već više od 23 nedelje zbog masovnih pucnjava koje su se dogodile 3. i 4. maja u beogradskim opštinama Vračar i Mladenovac, tražeći odgovornost za neuspeh institucija u sprečavanju ovih događaja i protiv sveprisutnog državno sponzorisanog nasilja i kontrole medija. Uprkos izveštavanju civilnog društva i medija o napadima, klevetama i nasilju koje su pokrenuli ili tolerisali zvaničnici vlade, većina EU i međunarodnih partnera ostala je nema”, ukazuju organizacije civilnog društva.

Zaključuju da je danas je postalo očigledno da politika pomirenja i saradnje s režimom u Srbiji neće uroditi plodom.

Potpisnici apela su: Autonomni ženski centar, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politku, Centar savremene politike, Crta, Građanske inicijative, Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond), Evropski pokret u Srbiji, Partneri Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija, YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava, Incijativa mladih za ljudska prava.

Povezani članci

Uključivanje lokalnih organizacija civilnog društva u ekonomske teme kroz NKEU

EWB

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT)

EWB

Bivši Orbanov ministar pravde kandidat za komesara za proširenje EU

EWB