fbpx
European Western Balkans
Društvo

Civilno društvo sve uključenije u proces reforme javne uprave

Debata "Reforma javne uprave u Srbiji – doprinos civilnog društva i učešće građana"; Foto: Facebook / Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Prema indeksu otvorenosti Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije (MDULS) je najotvorenije ministartsvo u regionu, rečeno je na debati “Reforma javne uprave u Srbiji – doprinos civilnog društva i učešće građana”.

Jedna od najvažnijih stvari koju Srbiju čeka na putu ka EU je reforma javne uprave, jer je upravo to oblast u kojoj će građani moći da osete konkretne koristi od pristupanja Srbije EU. Da bi se reforma sprovela na najbolji način, potrebna je sardanja državnih organa i organizacija civilnog društva, tvrdi Ljiljana Uzelac iz Sektora za razvoj dobre uprave i rukovodilac Grupe za upravljanje reformom javne uprave MDULS.

„Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave je važna sinergija i kontrolna uloga civilnog društva jer samo tako možemo da imamo povratnu reakciju društva i na taj način ispravimo ono gde grešimo u procesu reformi“, kaže Uzelac i dodaje da Ministarstvo ima izuzetno pozitivno iskustvo u uključivanju civilnog društva i građana u procesu reformi.

Da je od 2014. godine Ministarstvo učinilo sve kako bi što više uključilo organizacije civilnog društva u proces reformi saglasan je i programski menadžer za Dobru upravu iz Centra za evropske politike Miloš Đinđić. Naglašava da je potrebno i aktivno učešće građana.

“Glavna zamerka ovom procesu je i nedostatak povratne informacije od strane građana”, upozorava Đinđić i kaže da eventualni nedostaci mogu biti ispravljeni jedino ako građani daju svoje mišljenje o refomormama koje se sprovode u javnoj upravi.

Značaj koji EU pridaje ovoj oblasti ogleda se i u sredstvima koje ona ulaže u proces reformi, obajšnjava programski menadžer za reformu javne uprave iz Delegacija Evropske unije u Srbiji Danka Bogetić i smatra da je jako važna i doslednost u procesu reformi.

„Proces reformi je dugotrajan i samo kontinuitet može da pomogne da se izgradi dobra javna uprava“, zaključuje Bogetić.

A da bi svi benefiti reforme javne uprave bili vidljivi građanima pokrenuta je i kampanja“JA u centru pažnje”, kaže Jelena Ribać menadžerka projekta „Partnerstvom do dobre JAvne uprave“ iz Evropskog pokreta u Srbiji.

„Projekat ’JA u centru pažnje’ je i pokrenut sa namerom da reforma javne uprave bude usmerena na građanstvo, jer građani kao glavni korisnici javne uprave mogu da doprinesu njenom unapređenju”, zaključuje Ribać.

Debatu je organizovao Evropski pokret u Srbiji i EU Info centar u okviru projekta Evropske priče.

Povezani članci

Zabrinjava nizak nivo usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU

EWB

Zapadni Balkan čeka na Berlin

EWB

Civilno društvo poziva EU da ne sarađuje sa režimom u Srbiji i podrži demokratske aktere

EWB