fbpx
European Western Balkans
Evropa

Članice EU produbljuju saradnju u oblasti odbrane

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Najmanje 20 zemalja Evropske unije potpisaće naredne nedelje u Briselu novi odbrambeni pakt za finansiranje i razvoj zajedničke vojne opreme, u znak jedinstva posle odluke Velike Britanije da napusti blok.

Kako prenosi Rojters, potpisivanje Sporazuma o stalnoj strukturnoj saradnji (PESCO) promovišu Francuska i Nemačka.

Nakon višegodišnjeg smanjenja troškova u Evropi i oslanjanja na SAD kroz NATO, Francuska i Nemačka se nadaju da će sporazum, koji će biti potpisan 13. novembra u Briselu, ujediniti nacije u črvšćoj odbrambenoj saradnji, koja podrazumeva vojnike i oružje.

Pored Francuske i Nemačke, do sada su Italija, Španija i još oko 16 zemalja EU obećale da će se pridružiti paktu, koji bi zvanično mogao da bude stavljen na snagu u decembru, kada se budu sastali lideri EU.

Britanska agencija napominje da druge članice, uključujući Dansku, Portugal, Maltu i Irsku tek treba da se javno obavežu.

Ipak, jasno je da Velika Britanija, koja namerava da napusti Uniju od kako je održan referendum o Bregzitu 2016, neće učestvovati u sporazumu, dodaje Rojters pozivajući se na navode zvaničnika, koje agencija ne imenuje.

Velika Britanija dugo je pokušavala da zaustavi saradnju EU u oblasti odbrane smatrajući da bi to dovelo do formiranja vojske EU.

Povezani članci

Šojble: Britanija dobrodošla u EU, ako odluči da se vrati

EWB

Ni nakon 4 godine HR se u EU ne doživljava kao ravnopravna

EWB

Vodeći kandidat Evropskih konzervativaca i reformista: Ulagati više u zaštitu spoljnih granica

EWB